Kevesebb papír kellene

Mérsékelt sikerrel debütált az augusztusban életbe lépett egyszerűsített foglalkoztatási rendszer, amely az alkalmi munka adminisztratív és adózási feltételeit hivatott könynyíteni. A rendszer számos gyermekbetegséggel bír, ezeket – mint azt Czomba Sándor államtitkár közölte – tavasszal fogja korrigálni a parlament.

Bodacz Péter
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább sikeresnek, mint kudarcnak tekinthető az alkalmi és idénymunka feltételein könnyíteni hivatott, augusztustól hatályos egyszerűsített foglalkoztatási rendszer, ám az új struktúra számos gyermekbetegségére, illetve a korábbi előírások „bent ragadt” elemeire is fény derült a gyakorlatban. Mint ismert, a kabinet augusztus elsejei hatállyal léptette életbe az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló jogszabályt, amelynek értelmében az idénymunkát telefonon vagy elektronikus úton, az online ügyfélkapun lehet bejelenteni, a fizetendő közteher mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén ötszáz, alkalmi munka esetén ezer forint lett naponta.
Az irány egyértelműen jó, az alkalmi foglalkoztatás azonban nem sokat egyszerűsödött – nyilatkozta lapunknak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba szerint a munka bejelentése továbbra is kihívást jelent, a munkavállalók adatainak telefonos közlése hosszadalmas és nehézkes, míg sok gazda nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. – A munka és a bérek nyilvántartási rendszere érdemben semmit nem változott, továbbra is a munkaadó feladata minden adminisztráció – hangsúlyozta Horváth, kiemelve: a négy hónappal ezelőtti módosítás nem állította vissza a Gyurcsány-kormány által szétvert kalákamunkát, ami a családok kölcsönös segítségnyújtásán alapult, ez pedig a szőlőgondozásban rendkívül fontos lenne. Mint mondta, messze vagyunk még a nyugati országokban érvényes rendszertől, ahol az alkalmi munkavállalók mágneskártyával rendelkeznek, amit csak „le kell húzatni” a munkaadóval. Biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy a szaktárcával folyamatos a párbeszéd.
A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég többek között az írásos munkaszerződés hiányát hangsúlyozta nemrég megjelent tanulmányában. Mint kiemelték, emiatt a munkabér összegével, megfizetésével kapcsolatos szabálytalanságok nehezen szűrhetők ki.
Nem vitatta a hiányosságok tényét Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár sem, aki lapunkkal közölte: a szakmai egyeztetések módot adnak arra, hogy tájékozódjon a tárca, a vonatkozó előírások „ráncfelvarrására” pedig – a korábbi, decemberi ígérethez képest – a parlament tavaszi ülésszakáig kell várni. Az államtitkár szavai szerint céljuk, hogy a tavaszi idényre már a finomított előírások legyenek érvényben. – Eddig szóba került az idénymunka kiterjesztése a mezőgazdasági feldolgozás területére és felmerült a ledolgozott munkaidő nyilvántartásának módosítása is, ám mindez csak úgy lehetséges, ha nem esik csorba a jogbiztonságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.