Krinolinok bűvölete

Már a küszöbön érződik a levegőben a reformkor hangulata a Nemzeti Múzeum labirintusra emlékeztető folyosóin. A Széchenyi világai című időszaki kiállítására belépve Sipos Enikő restaurátor fogad, hogy elkalauzoljon a 19. századi divat világában. Felpróbáltuk a korabeli öltözeteket.

Kunfalvi Nóra
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorúan őrzött relikviák. Felbecsülhetetlen értékű Széchenyi-művekből, eredeti dokumentumokból, könyvekből, vitairatokból látható szerdáig rendkívül szigorúan őrzött kiállítás a Kaposvári Egyetem könyvtárában. Rácsodálkozhat a látogató az 1875-ös döblini kézirat egyik eredetei példányára, a gróf 1860-ban készített végrendeletének fő pontjait tartalmazó kötetre, az 1847-ben megjelentetett magyar és német nyelvű politikai programtöredékekre, valamint Széchenyi István folyóiratokban publikált cikkeit és vitairatait őrző vaskos dokumentumokra. Természetesen a vele vitázók munkáival is találkozhatunk, így szembetűnik az a könyv, amelyben a „pipás nemesek” véleménye sorjázik az adóról, a házi adóról, az örök váltságról, az „ingatlanbírhatásról”, a hitelről, az ősiségről és az „emancipatióról”. A relikviák őrzője egy magángyűjtő. (G. J. A.)


A Hídon át az országért, a Döbling vagy a Ha visszatérünk Széchenyihez elnevezésű termeken áthaladva a múzeum dolgozói és a restaurátor kifejezetten azt igyekszenek megmutatni, ami kedvet csinál a visszatéréshez: a korabeli ruhák erre tökéletesen megfelelnek. A cél, hogy sok más arca mellett most Széchenyit, a férfit is bemutassák. Nem a jól ismert „legnagyobb magyart”, hanem a nők bálványát és a férfiak mintaképét, aki szerette és ismerte a korabeli divatot. Extravagáns keleti öltözékét Anglia legújabb, finom úri divatjával ötvözte, de a fontosabb eseményeknél mindig az akkoriban divatos, magyar atillát öltötte magára. A múzeum azt a folyamatot is bemutatja, ahogy az eddig raktárban porosodó ruhafoszlány eljut a restaurátoron keresztül a múzeumi vitrinig. Az akkori felsőosztály öltözetei a korabeli kultúrának olyan vonzó részletei, amelyek valószínűleg mindenkiben vágyat ébresztenek, hogy visszamehessen az időben, és viselhesse a csodálatos ruhakölteményeket. Erre most a kiállítás szervezői megadják a lehetőséget: a restaurátorok által készített korhű ruhamásolatokat ezúttal bárki magára öltheti egy fénykép erejéig. A hatalmas abroncsos alsószoknyában és a ráterülő, a korban divatos pepita szövetrengeteggel, a fűzővel díszített ingvállban és főkötőben egy pillanatra átélhetővé válik, hogy milyen lehetett Széchenyi és felesége, Crescence kortársának lenni. Időseket és a fiatalokat, nőket és férfiakat egyaránt elvarázsol a nem mindennapi hangulat, amelyet egy röpke óra alatt teremtettek a kurátorok, restaurátorok és szervezők. A kiállítás – amely március 6-ig tekinthető meg – színes titkokat árul el a korabeli férfiak hiúságáról és a hölgyek életéről a hatalmas krinolinokban, és éppen az ilyen apróságok teszik, hogy a Nemzeti Múzeum átélhető tárlata többet jelent egy átlagos műtárgymustránál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.