Magyarországot leminősítették

Abszurdnak nevezték a lapunknak nyilatkozó elemzők azt, hogy a Moody’s tegnap két fokozattal is leminősítette Magyarországot. Szakemberek szerint a válság bebizonyította, hogy a nagy minősítőházak állásfoglalásai nem függetlenek. A forint csak mérsékelten reagált a negatív hírekre, a svájci frankhoz képest két forinttal gyengült a nemzeti valuta.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes vélemények szerint egy felemelkedő ország szárnyait fűrészelte tegnap a Moody’s, amely két fokozattal leminősítette hazánkat annak ellenére, hogy uniós szinten az idén és jövőre is a legjobb makrogazdasági mutatókat teljesítjük. A hitelminősítő döntésével nem kerültünk ki a befektetésre ajánlott kategóriából, azonban egy lépésre vagyunk az úgynevezett bóvli besorolástól. A cég a közép- és a hosszabb távú költségvetési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva rontott megítélésünkön.
– Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett. A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre – értékelte a döntést Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a hitelminősítő egyoldalúan értékelt, nem vette figyelembe, hogy jövőre – Svédország mellett – hazánk lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol csökken az államadósság mértéke.
*
– Bármelyik államot fizetésképtelen helyzetbe lehet hozni negatív hírkeltéssel és összehangolt leminősítésekkel, ha adósságszintje magas, és azt időről időre megújítani kénytelen. Egy leminősítés nyilvánvalóan hasznot hoz a pénzügyi befektetőknek, ugyanis az ilyen döntések egyenes következményei a kamatemelések. A szorult helyzetbe taszított ország általában kénytelen újabb hiteleket felvenni, ezáltal a pénzek kihelyezői biztos ügyfelekre tesznek szert – kommentálta a tegnapi híreket a Magyar Nemzetnek Lóránt Károly gazdasági szakember. Így járt korábban Görögország és Írország, most Portugália és Spanyolország került a középpontba, de Magyarország is könnyű célpont. – A pénzvilág egységes hálóként működik, ha az egyik szárát, megrángatják, rezdül a többi is – tette hozzá Lóránt, utalva arra, hogy az ilyen döntések nem érdekektől mentesen születnek meg. Egy neve elhallgatását kérő bankár kérdésünkre abszurdnak és bicskanyitogatónak tartja nemcsak a Moody’s állásfoglalását, de az egész hitelminősítői rendszer működését, amelyről a válság kitörésekor bebizonyosodott, hogy minősítései köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Van olyan szakember is, aki nem érti, hogy miért léteznek még változatlan formában ezek az intézmények.
– A piac valószínűleg előre beárazta a leminősítést, ugyanis a markánsabb kilengések elmaradtak – mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. A hazai fizetőeszköz két forinttal gyengült a svájci frankhoz képest, amellyel 214,5-ös árfolyamon kereskedtek tegnap délután. A nemzeti valuta az euróhoz képest is hasonló mértékben vesztett értékéből, 280 forinton állt meg. A leminősítés után a magyar kockázati felárak (az adósságtörlesztési kockázat biztosításának ára) tizenöt bázisponttal emelkedtek, 370 bázispont körül mozogtak Londonban. Borbély szerint még így is sokkal jobban állunk, mint a 296-ot súroló Spanyolország, a 428-at meghaladó Portugália, és messze vagyunk az írektől is, akik 542 bázisponttal vezetik a listát. Az igazán nagy kérdés az – jegyezte meg Borbély –, hogy a másik két hitelminősítő mit lép, ugyanis a Standard & Poors esetében eddig is hajszálra állt Magyarország a bóvli kategóriától. A Fitch Ratings jelenleg a legoptimistább, másik két társához képest egy fokkal magasabb szinten tartja az országot.
A piaci pánikkal magyarázza a kedvezőtlen döntést a lapunknak nyilatkozó Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte az ország gazdasági helyzete nem indokolt volna leminősítést, s abban reménykedhetünk, hogy a tavaszra beígért reformok majd megnyugtatják a befektetői kedélyeket. – A probléma abból adódik, hogy a piac nem látja fenntarthatónak a kormány adócsökkentő intézkedéseit. Jobb kommunikációra lenne szükség a kormány lépéseinek alátámasztása érdekében – hangsúlyozta Suppan.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.