Mal Zrt.: a diszpécser a hibás?

Európai jelentés készül az ajkai térségben történt vörösiszap-katasztrófáról. Vizsgálják azt is, miként került az ajkai timföldgyár működése során keletkezett vörösiszap a nem veszélyes hulladékok kategóriájába. Lapunk úgy értesült, az ügyben újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. A károsultak egy részét képviselő ügyvéd, Magyar György ellen pedig előzetes vizsgálat indult állítólagosan törvénytelen és etikátlan tartalmú megbízások miatt.

Swendt Pál
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héten belül elkészül az Európai Bizottság (EB) elemzése az Ajka térségében történt vörösiszap-katasztrófáról – értesült az MTI. Az EB röviddel az október 4-én történt katasztrófa után kért tájékoztatást a magyar hatóságoktól. A testület azt ellenőrzi, átültették-e az esettel összefüggő uniós joganyagot a magyar jogrendszerbe, és betartották-e az uniós irányelveket. Külön vizsgálják, hogy miként került az ajkai timföldgyár működése során keletkezett vörösiszap a nem veszélyes hulladékok kategóriájába. Ha a vizsgálat hiányosságokat tár fel, felszólítják azok pótlására hazánkat, és úgynevezett kötelességszegési eljárást is indíthatnak. Az ügyet ismerő forrás szerint a brüsszeli testületnek nem lett volna kötelező vizsgálatot kezdeni, a magyarországi eset azonban az egyik legnagyobb ipari katasztrófa az unió történetében, ami önmagában elég indok arra, hogy a bizottság elemezzen és megállapításokat tegyen.
Lapunk közben ügyvédi forrásokból megtudta, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsította meg a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nél az iszapkatasztrófa éjszakáján ügyeleti szolgálatban lévő diszpécsert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

*

Információink szerint Sz. Tibort azzal gyanúsítják, hogy elmulasztotta értesíteni a katasztrófahelyzetek kezelésére összeállított intézkedési tervekben megjelölt hatóságokat a gátszakadás bekövetkezéséről. Úgy tudjuk, a kihallgatás idején Sz. Tibor tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, vallomást tett, és panasszal élt a gyanúsítás miatt, ám ezt a Veszprém Megyei Főügyészség a napokban elutasította. A nyomozás újabb gyanúsítottjával kapcsolatos értesüléseinket az ORFK illetékese megerősítette.
Sz. Tibor a negyedik személy, akit az október 4-én délután Kolontárt, majd részben Devecsert is elöntő, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-áradat ügyében indított nyomozásban az NNI gyanúsítottként hallgatott ki. A rendőrség elsőként Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját gyanúsította meg több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással. A második gyanúsított Deák József, a cég műszaki szolgáltatási igazgatója volt. Neki a hatóság azt rótta a terhére, hogy elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez, továbbá az élet, a testi épség és a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, ezen túl védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását. Két héttel a tragédia után az NNI gyanúsítottként hallgatta ki F. Józsefnét, a Mal környezetvédelmi és laborfelelősét is. A nyomozók szerint az illetékes vezető úgy vizsgálta felül a cég kárelhárítási tervét és hajtotta végre annak módosításait, hogy Deák Józseffel azonos mulasztások miatt vonható felelősségre. A rendőrség – tekintettel a bejelentett polgári jogi kárigényekre – a gyanúsítások közlése után zároltatta az érintettek vagyonát.
Értesüléseink szerint nem kizárt, hogy az eljárásnak további gyanúsítottjai is lesznek, miután a nyomozó hatóság megkapja az időközben már kirendelt igazságügyi műszaki és geotechnikai szakértők véleményeit. Lapunk megtudta azt is, a Budapesti Ügyvédi Kamara előzetes vizsgálatot rendelt el Magyar Györggyel, a kolontári iszapkatasztrófa több károsultjával is szerződésben álló ügyvéddel szemben. Magyar egyik kollégája, Léhman György siófoki ügyvéd szerint törvénytelen és etikátlan tartalmú megbízásokat kötött. A köztestület elnökének, Réti Lászlónak eljuttatott bejelentésben az ügyvéd azt kifogásolta, hogy a világhálón is elérhető szerződésmintának – amelynek alapján a jelentkezők a sértetti képviseletük ellátására szóló megállapodásokat köthettek Magyar Györggyel – fenyegetésként értelmezhető kitétele is van. Léhman a beadványban aggályosnak nevezte, hogy a megállapodásban az is szerepel, az ügyfél lemond a szerződés utólagos megtámadásának jogáról.
Magyar György lapunk érdeklődésére kijelentette: szerződései minden szempontból törvényesek, azok megkötésénél – ahogyan egyéb esetekben sem – nem követett el szabálytalanságot, ezért áll a vizsgálat elé.
Az LMP tegnap átlátható kártalanítást követel a kormánytól a kolontári vörösiszap-katasztrófa érintettjeinek. Az ellenzékiek szerint ugyanis a kabinetnek csak addig volt fontos az együttműködés és a segítőkészség látszata, amíg „ki akarta fogni a szelet a demonstrációra készülők vitorlájából”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.