Nem drágul a vidéki távhő?

Körülbelül ötven településen nem kerül sor drasztikus távhőáremelésre egy fideszes törvénymódosítás következtében. Ezt azzal éri el a javaslat, hogy maradhatnának a jelenlegi támogatási rendszerben a korábbi szabályozás szerint január 1-jétől kieső távhőtermelő erőművek.

Dékány Lóránt
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerüli a drámai távhőáremelést mintegy ötven település 2011. január 1-jén – jelentette ki tegnap Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere. Másodmagával ő jegyzi azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint 2012-ig maradhatnak a kötelező áramátvételi rendszerben a korábbi szabályozás szerint onnan az új évtől kieső, hőt és villanyt egyaránt termelő erőművek.
Kósa Lajos a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, mivel a kötelező átvétel azt jelenti, hogy az említett erőművek a piacinál jóval magasabb árat kapnak az előállított villamos energiáért, egy olyan elem került a rendszerbe, amely magasan tartja a villany árát. A politikus szerint ez a rendszer ráadásul nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagyis hogy segítségével lejjebb lehessen szorítani a távhő árát. Kósa Lajos kifejtette: addig is, amíg ezt a támogatást kivezetik, 2011. január 1-jétől 15 százalékkal csökkentik mindenkinek az átvételi árat, 2012. január 1-jétől pedig ugyanilyen mértékben tovább mérséklik azt.
Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke lapunk megkeresésére elmondta, az indítvány rövid távon megoldja azoknak az erőműveknek a problémáját, amelyek a korábbi szabályozás mellett jövő év elejétől ellehetetlenültek volna, ugyanakkor a hosszabb távú kérdésekre nem ad választ.

Nem népszerű az energiaprivatizáció. Nem ért egyet a magyarországi polgárok 81 százaléka az energiaszolgáltatók privatizációjával, miközben 15 százalékos kisebbségben vannak azok, akik szerint előnyös volt az ágazat másfél évtizeddel ezelőtti magánosítása – áll az Energiainfo.hu és a Forsense által ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatásban. A pártpreferenciákat vizsgálva a Jobbik szavazói 92 százalékban ellenzik a magánosítást, miközben az LMP táborába tartozók között a legnagyobb, de itt is mindössze 25 százalékos a privatizációpártiak aránya.

Gyorsulhat a kereskedőváltás. Módosítaná a villamosenergia-, a gáz- és a bányatörvényt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A parlamentnek tegnap benyújtott indítvány többek közt egyszerűsítené és gyorsítaná az áramkereskedő-váltás folyamatát és – az indokolás szerint – az árak mérséklésének érdekében enyhítenének a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók ügyfélszolgálati tevékenységének szigorán. A beadvány legnagyobb részét a harmadik uniós energiacsomag irányelveinek átültetése teszi ki a hazai jogrendbe. Ilyen például, hogy a Magyar Villamos Művek és a Mol maga döntheti el, hogy milyen formában választja le magáról a vele egy csoportba tartozó szállító- és rendszerirányító társaságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.