Norvég utánpótlás: evés, edzés, alvás

Balogh Roland
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha még nem valószínű, hogy ők lesznek a húzóemberek a jövő kedden kezdődő, közös rendezésű norvég–dán női kézilabda Európa-bajnokságon, az már most látszik, hogy komoly erőt képviselnek a tavalyi U20-as Eb-t követően az idei U21-es vb-t is megnyert norvég női utánpótlás-játékosok. Ezt mi sem jelzi jobban, hogy a csapat négy tagját már nevezték az idei bő norvég Eb-keretbe.
Habár korosztályukban minden lehetséges viadalt, így a tavalyi magyarországi U20-as Eb-t és az idei dél-koreai U21-es vb-t is megnyerték, megszeppenve érkezett a helyi szövetség székházában lezajlott beszélgetésre a Stabaek csapatának három utánpótlás-válogatottja. Amikor arról érdeklődtünk, hogyan képzeljük el egy napjukat, röviden így válaszoltak: eszünk, edzünk, alszunk. Komolyra fordítva a szót, a jobbátlövő Kristin Nörstebö elmondta, a vb-t nyert 16 fős keret magja, 12 játékos gyakorlatilag 2006 februárja óta együtt játszik, azóta közösen készült fel minden világversenyre. Tom Morten Svendsen szakvezető szerint a jelenlegi alakulat sikerességét az adta, hogy a több mint négy éve létrehozott korosztályos válogatott alig cserélődött. Hozzátette, hogy a játékosok átlagosan ötven nemzetközi meccset játszottak már, így kellő rutint szereztek a felnőtt válogatottsághoz. A 49 fellépést maga mögött tudó Nörstebö mellett a Stabaek másik két játékosa, a Solberg ikerpár közül a kapus Silje 61, míg a balszélső Sanna 52 nemzetközi megméretésen van túl.
Svendsen mester a keretet gyakorlatilag folyamatosan együtt tarthatta. Az idei vb-n a döntőben az oroszokat 30-21-re legyőző norvég lányok kéthetes portugáliai edzőtáborban készültek a tornára, közvetlenül az esemény előtt pedig három – Oroszország, Spanyolország és Svédország elleni – edzőmeccsen hangolódtak rá Dél-Koreára. Az 1990–1991-es korosztály a vb-arannyal gyakorlatilag befejezte utánpótlás-karrierjét, a lehetőség innentől az egyes játékosok kezébe került, hogy beverekedjék magukat a felnőtt keretbe. Sanna Solberg idén szeptember 21-én mutatkozott be először a nagy válogatottban, rajta kívül még három játékos – a szintén a Stabaekban játszó Stine Bredal Oftedal, a tavalyi Eb-n, Magyarországon már megismert Nora Mörk (Larvik) és a Byasen Trondheim irányítója, Mari Molid – is tagja lett a 28-as bő norvég Eb-keretnek.
A lányok megjegyezték, hogy a 2012-es londoni olimpiára mindnyájan az állandó csapattagok közé szeretnének kerülni. Kristin Nörstebö hozzátette, a jobb norvég játékosok az erősebb dán bajnokságban dobálják a gólokat, így első körben ők is ezt célozzák meg. Életmódban és a kézilabda színvonalában túl nagy változás ott sem éri őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.