Összeállt a magyar elnökségi program

Négy nagy csoportra lehet bontani a január elsejétől induló magyar elnökség fő prioritásait – derült ki Ódor Bálint előadásából. Az európai uniós ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár tegnapi, a Külügyi Intézetben tartott beszámolója szerint az elnökség növeli Magyarország érdekérvényesítő képességét, és jó diplomáciai lehetőségeket adhat a jövőre nézve.

Balogh Roland
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 350 olyan dosszié van, amelyet a 2011. január 1-jén induló soros uniós elnöksége idején Magyarországnak kell továbbvinnie, illetve az érdemi munkát megkezdenie – mondta egy tegnapi előadásában Ódor Bálint. Az európai uniós ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár szerint a magyar prioritások és az elvégzendő feladatok négy nagy csoportba sorolhatók. Magyar szempontból pedig – sok egyéb mellett – két kifejezetten fontos elem lesz meghatározó. Az egyik ilyen Horvátország csatlakozási tárgyalásainak befejezése, a 35 kötelező fejezetből hiányzó részek végleges lezárásával. Ódor Bálint ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, Zágráb csatlakozása jelzés- értékű lehet a Nyugat-Balkán uniós tagságban érdekelt többi állama számára, amelyek azt látják, megfelelő teljesítés mellett lehetséges a csatlakozás. A helyettes államtitkár azt is elmondta, a magyar elnökség fontosnak tartja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, amely – a pozitív brüsszeli visszaigazolások után – már jövő márciusban is megtörténhet.
A válságkezelés kapcsán Ódor Bálint megjegyezte, a magyar programban számtalan olyan elem található, amely a gazdasági koordinációt, a kis- és középvállalkozások működtetését, illetve egy állandó kríziskezelő mechanizmus kialakítását célozza. Emellett fontos elem lesz a versenyképességet és foglalkoztatást elősegítő EU2020 stratégia, vagy a regionális együttműködést ösztönző – európai vízügyi politikával társuló – Duna-stratégia. A helyettes államtitkár megemlítette azokat a jövőben fontos, a magyar elnökség hivatali idején túlmutató kezdeményezéseket – például közös agrárpolitika, a kohéziós politika, az energia- és a közlekedéspolitika –, amelyek háttéregyeztetéseit már a következő fél évben meg kell kezdeni, vagy tovább kell folytatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.