Pénz beszél, a labda pattog

Ronald de Boer – ahogy tegnap írtuk – eltalálta: 2018-ban Oroszország, 2022-ben Katar rendezi a labdarúgó-világbajnokságot. A döntés valójában senkit sem lepett meg, az oroszok az angolokkal és az Ibériai-félszigettel minimum egyenrangú esélyesek voltak, Katar diadalát pedig kezdettől biztosra vette a szakma és a közvélemény. A két győztesben közös a töméntelen pénz és az, hogy régiójuk eddig fehér folt volt a futball-világbajnokságok térképén.

Ch. Gáll András
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kora reggel átballagtam zürichi szállodámból a Vásárközponthoz, hátha leesik egy zsíros falat a FIFA gazdagon megterített asztaláról. Leesett: Pedro Pintóba, a CNN sztárriporterébe botlottam, aki a moderátora nyaranta a monacói Grimaldi Centerben a BL és az Európa-liga sorsolásának. Érdeklődésemre, hogy kire tippel a 2018-as rendezést illetően, visszakérdezett: „És te? Mert nekem fogalmam sincs. Talán Anglia?” Ennyiben maradtunk, habár nekem a spanyol–portugál pályázat volt a favoritom, és nemcsak nekem, hanem a Blick című zürichi bulvárlapnak is, amely megtippelte, vajon kire fog voksolni a FIFA végrehajtó bizottságának 22 tagja. A spanyol–portugál pályázat 9:8-ra győzött Oroszországgal szemben, az angolok meszsze lemaradtak, a belga–holland projekt pedig csak egyetlen voksot kapott – a Blick szerint.
A 2018-as rendezésre pályázók prezentációi közül nekem a belga–holland tetszett a legjobban. Szenzációs kreatív ötlettel korabeli – 1974-es és 1986-os – televíziós interjúrészleteket játszottak be a két frontemberrel, a holland Johan Cruyff-fal és a belga Jean-Marie Pfaff-fal. „Fantasztikus élmény lesz ott szurkolni az amszterdami lelátón, 71 évesen, amikor mi rendezzük a vb-t” – hallottuk a bejátszás szövegét, miközben az egykori aranylabdás szája ugyan mozgott, de egészen más ritmusban… „Már most, 1986-ban borsózik a hátam, ha arra gondolok, hogy 2018-ban mi rendezzük a futball-világbajnokságot” – tette hozzá az 1986-os felvételen Pfaff.
Valamennyien hahotáztunk, de tovább pörögtek a prezentációk, az oroszok Jelena Iszinbajevát, a rúdugrókirálynőt, Andrej Arsavint, az Arsenal sztárját és Roman Abramovicsot, a világ egyik leggazdagabb emberét, a Chelsea tulajdonosát dobták be, az angoloknál Vilmos herceg, David Cameron miniszterelnök és természetesen David Bec-kham volt a fő attrakció. A spanyol–portugál projekt meglehetősen lapos volt, ezekben a pillanatokban fordult meg a fejemben, hogy talán rosszul tippeltem…
Hivatalosan délután négyre ígérték a győztesek nyilvánosságra hozatalát, de negyed ötkor még sehol semmi, mellettem a TVE riportere idegességében elkáromkodja magát („Caramba!”), öt perccel később pedig a Marca honlapjának szerkesztői kínjukban felteszik az internetre: „Hivatalos bejelentés hiányában közöljük, hogy információnk szerint Oroszország rendezi a 2018-as, Katar pedig a 2022-es vb-t.” Igazuk lesz. Fél ötkor a FIFA elnöke, Sepp Blatter hosszas köntörfalazás, valamennyi jelölt agyba-főbe dicsérése után rátér a lényegre: „2018-ban Oroszország rendezi a labdarúgó-világbajnokságot!” A szokásos örömködés, Iszinbajevától Abramovicsig, Igor Szuvalov miniszterelnök-helyettesig mindenki öleli, csókolja egymást.
Aztán Blatter megint kivesz egy levelet a borítékból, és Katar nevét olvassa fel, mint a 2022-es vb rendezőjét. Ezzel tulajdonképpen bejött a papírforma, egyben a cinikusok jóslata: az a két ország győzött, amely a legtöbb pénzt „dobta fel”. Az orosz pályázat mögött Abramovics milliárdjai álltak, plusz Vlagyimir Putyin (aki megüzente, hogy este kilencre érkezik, s addig nincs orosz sajtóértekezlet!) hatmilliárd dolláros kormánygaranciája a tizenhárom ultramodern stadion (három már megvan) felépítésére, Katar pedig – az Katar, a dúsgazdag olajország. A döntés pillanatában rájöttem, hogy miért vonták össze – a történelemben először – két vb-helyszín kijelölését. Túl sok a koros tag az egyébként is korrupciós botrányoktól sújtott végrehajtó bizottságban, nem biztos, hogy négy év múlva is a tagok – vagy az élők – sorában lesznek, s jobb ma egy (két) veréb, mint holnap egy túzok…

A szavazások menete. 2018-as vb, 1. kör: Anglia 2 szavazat, Belgium és Hollandia 4, Spanyolország és Portugália 7, Oroszország 9 (Anglia kiesett); 2. kör: Belgium– Hollandia 2, Spanyolo.–Portugália 7, Oroszo. 13 (Oroszo. többséget kapott). 2022-es vb, 1. kör: Ausztrália 1, Japán 3, USA 3, Koreai Köztársaság 4, Katar 11 (Ausztrália kiesett); 2. kör: Japán 2, Korea 5, USA 5, Katar 10 (Japán kiesett); 3. kör: Korea 5, USA 6, Katar 11 (Korea kiesett); 4. kör: USA 8, Katar 14 (Katar többsége).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.