Saját pénzükért demonstrálnak?

Bákonyi Ádám
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PSZ tovább csúsztat Pécsi Ágnes ügyében. Jogerősen hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 2009. október 17-i kongresszusának határozatait, amelyek alapján megteremtették Pécsi Ágnes alelnök visszahívásának lehetőségét – írta a Magyar Hírlap. Az idén februárban példátlan módon, zárt ülésen hívták vissza a 2008-ban megválasztott alelnököt, akinek a bűne annyi volt, hogy vezetőtársaival ellentétben nem volt hajlandó a Gyurcsány–Bajnai-kormányzat szolgálatába állítani az érdekvédelmet. Pécsi Ágnes korábban bezárásra ítélt iskolája védelmében éhségsztrájkba kezdett, valamint több ezer diákkal tüntetett, amikor Demszkyék 19 szakközépiskola bezárásáról döntöttek. A PSZ közleményében azt állította, hogy az ítélőtábla (eljárási hiba miatt) a tavalyi kongresszuson meghozott döntéseit semmisítette meg. Ez pedig nem érinti a Pécsi Ágnes visszahívásáról szóló döntést, amelyet idén február 20-án hoztak meg. – Semmiféle tévedésről nincs szó. Az ítélőtábla megsemmisítette a tavaly október 17-i kongresszuson meghozott döntéseket. Ekkor csak azért és csak azokon a pontokon módosították a PSZ alapszabályát, hogy később, február 20-án eltávolíthassanak. A döntés értelmében vissza kell helyezni – mondta lapunknak Pécsi Ágnes. Ismert, a PSZ annak idején meg sem próbálta megakadályozni, hogy két órával emeljék a pedagógusok kötelező óraszámát. A PSZ „korrekt és tárgyszerű együttműködését” Veres János pénzügyminiszter levélben méltatta. Az óraszámemelés miatt csaknem tízezer pedagógus vesztette el az állását. (B. Á.)


A Roosevelt téren demonstrálnak ma baloldali kötődésű szakszervezetek, a tiltakozó akciót eredetileg azért hirdették meg, mert az érdekvédők szerint a jövő évi költségvetés vesztese a közszféra lesz. Idővel azonban egyre bővült a kifogások száma, egyebek mellett a kormány magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terveivel. A demonstrációt szervező Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége az elmúlt ciklusokban nem akadályozta meg az illetményalapok négyéves befagyasztását, a közszférát érintő, összesen csaknem százezer fős elbocsátásokat és a 13. havi bér megszüntetését.
Időközben kiderült, hogy több tucat szocialista politikus és szakszervezeti vezető is érdekelt a magánnyugdíjpénztárakban, egyikük éppen Borsik János, az Autonómok elnöke. Borsik a Hír TV-nek elismerte, hogy a Vasutas Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ellenőrző bizottságának elnöke, ennek ellenére azt sem tudta pontosan megmondani, hány tagja van a magánnyugdíjpénztárnak. Borsik nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen tiszteletdíjban részesül az ellenőrző bizottság elnökeként, viszont azt állította: a pénztárban „egy viszonylag szűk apparátus, nagyon kicsi működési költséggel” látja el feladatát.
Lapunk szakszervezeti forrásokból úgy értesült, hogy csak Borsik János esetében a „kis működési költség” évi több mint húszmillió forint díjazást jelent. Megtudtuk, az Aegon ellenőrző bizottságában ül és többmilliós díjazásban részesül Fehér József, illetve Michalkó Péter, a SZEF alelnökei, Galló Istvánné SZEF-tag, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig az MKB igazgatótanácsában foglal helyet. Az MSZOSZ részéről Rabi Ferenc két magánnyugdíjpénztárban, a VIT-nél és az Évgyűrűknél is igazgatótanácsi tag, tízmilliós nagyságrendű díjazásért. Mindez magyarázat arra, hogy a SZEF mellett a „közszféra ügyeiért” miért kardoskodik a kilencven százalékban a versenyszférában működő MSZOSZ és az Autonómok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.