Szlovák ellenszél

2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés őszintébb könyv létezhet a Szlovákiához köthető gondokról, mint Skultéty Csabáé. A szlovákok és mi kötet egy percig sem rejti véka alá a személyes érdekeltséget. A Szabad Európa Rádió egykori munkatársa keserű, de reális látleletét adja az északi szomszédainknál végbemenő folyamatoknak. A különböző korokban és orgánumokban megjelent tanulmányok, interjúk egy része abból az időből származik, amikor a vasfüggöny mögött éltünk, a szlovákokhoz hasonló elnyomott sorsban volt részünk, majd azokkal az írásokkal zárul, amelyek napjainkban születtek. Így még riasztóbb az összkép: mintha mostanában nehezebben rendeződnének közös ügyeink, mint amikor a szovjet jármot nyögte mindkét nemzet. Élünk a gyanúperrel: a titkosszolgálatok aktivizálódását tekintve ez nem véletlen. Mint ahogy nem valószínű, hogy a Felvidékről elszármazott szerző ne keltette volna föl az ottani elhárítás figyelmét.
Skultéty Csaba termékeny pesszimizmussal szemléli a tényeket. Mintha ki akarná provokálni a szlovákok elhatárolódását a keleti diktatúrákra jellemző felfogástól, abszurd történelemszemlélettől. Fel akarja ébreszteni a lelkiismeretüket. Hisz miféle primitív, civilizációellenes gondolkodásra vallanak a benesi dekrétumok? Létezik, hogy ha egy szlovák atyafi józan ésszel belegondol, ne találná abszurdnak két nemzet, a német és a magyar kollektív bűnösségének emberiségellenes, nemzetközileg tiltott kimondását? A közgazdász-doktorátussal rendelkező újságíró nem oktrojálja rá az olvasóra a véleményét, ám érezteti: a Tiso-féle fasiszta bábállam világháború utáni következménynélkülisége rossz üzenetet hordozott. Azt a hitet erősítette, hogy ha elsők között deportált zsidókat náci megszállás nélkül, hadat üzent Lengyelországnak, a Szovjetuniónak, és mégsem volt része semmilyen retorzióban, sőt, akkor ez a szélkakas-politika járható út a jövőben is.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy az őket lenéző Benesre támaszkodva érték el eredményeiket, nem lehet csodálkozni azon, hogy az utódok minden eszközzel korlátozni igyekeznek a kisebbségek jogait. A végpont: az államnyelvtörvénnyel, a benesi dekrétumok örök sérthetetlenségének kimondásával igyekeznek tekintélyt teremteni és egy sosemvolt történelmet körülbástyázni. A magyarság mindig a hazugságaikra emlékezteti őket. Ahogy a proletárdiktatúrában elzabrált villák új élkáder lakói sem tűrték környezetükben a régi tulajdonosokat. Mi a megoldás? A szerző felidézi Sólyom László révkomáromi beszédét, amelyben a volt államfő arra emlékeztetett: Szent István, közös történelmünket elindító első királyunk minden itt élő népnek, a szlovákoknak is uralkodója volt. Vissza kellene térnünk a gyökerekhez: a többségi hatalom ismerje el a kettős kötődést. Ha ezeket a szavakat megszívlelik, és a magyar nyelvet visszahelyezik jogaiba Szlovákiában, ők is nyerhetnek ezáltal. Európa közepén ugyanis nem tartható fenn az Európa-ellenesség, az etnikai diszkrimináció, az emberi jogok semmibevétele. Ennek belátásához nyújt segítséget a mű.
(Skultéty Csaba: A szlovákok és mi – egy kelet–nyugati publicista szemével. Kairosz Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 2500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.