Téli kiruccanás a Palócföldre

HONFOGLALÓ

Varga Attila
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balassagyarmat kedvező fekvésének köszönhetően már jóval a honfoglalás előtt lakott hely volt, később is fontos útvonalnak számított az Ipoly völgyében a Kassa–Visegrád, majd budai út. Érdekesen alakult Nógrád megye közigazgatási története: még Mária Terézia rendelte el, hogy a megyék székházat építsenek. Erre a célra Balassagyarmat alkalmasnak látszott, de a Balassák viszálykodása és a katonai helyőrség jelenléte miatt a megyegyűlés félt idehelyezni székhelyét – így épült meg az első megyeháza a közeli Szügyben, ahol ennek köszönhetően sok nemesi kúria található.
Csupán 1795-ben helyezték át a székhelyet Gyarmatra, s csak 1835-re készült el a vármegyeháza impozáns, klasszicista stílusú épülete, háta mögött az Európában egyedülálló – ma is látható –, amerikai mintára megépített centrális börtönépülettel. A XIX. század végétől az első világháborúig tartó időszakban kórház, bíróság, pénzügyi palota, tisztviselőtelep épült itt, ekkor alakult ki a város mai szerkezete. Balassagyarmaton a XIX. századra vallásában és etnikumában színes, magyar, római katolikus, evangélikus, zsidó, református, szlovák, szerb közösség jött létre. A magyar epika legnagyobb alakja, Mikszáth Kálmán Palócország fővárosának nevezte a várost. A palócok egy rejtélyes eredetű etnikum, a mai Dél-Szlovákia és a Duna–Tisza köze északi részén élnek. Népművészetüket a 118 éves Palóc Múzeumban tekinthetik meg a látogatók, de ezen túl számos látnivaló kínálja magát: ereklyékkel gazdag barokk plébániatemplom, klasszicista vármegyeháza, XVIII. századi polgárházak, az Európában egyedülálló börtönépület, valamint a szerb templom, amelyet a Balkánról érkezett szerb telepesek 1911-ben építettek. A Pannónia motormúzeumra és a kortárs magyar képzőművészeti képtárra felhívva a figyelmet, nem utolsósorban említem az országos műemléki védelem alatt álló ortodox sírkertet, amelyben az 1700-as évek közepétől találhatók síremlékek. A mind vallási, mind művelődéstörténeti szempontból számos kuriozitást magában rejtő temetőben található Michel Gyarmathynak, a párizsi Folies Bergere egykori művészeti vezetőjének síremléke is, akit kérésére itt, szülővárosában temettek el 1996-ban. Gyarmathyról köztudomású volt, hogy minden kispénzű magyar látogatót ingyen invitált a párizsi mulatójába, s meghívott egy pezsgőre. Balassagyarmaton manapság megszokott látvány a szlovák rendszámú autó, a határ túloldalán élők előszeretettel vásárolnak a város üzleteiben, s étkeznek a helyi éttermekben.
Balassagyarmattól alig húsz kilométerre található a műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros, Szécsény. Leglátványosabb épülete az 1753–63 között épített Forgách-kastély, a magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak, parkja természetvédelmi terület. A XIX. századi neves politikus, régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti, számos új kiállítással várja látogatóit. A helytörténeti kiállítás hűen mutatja: azzal, hogy 1920. június 4-én Versailles-ban, a trianoni palotában aláírták a békeszerződést, a város fejlődése megtorpant. Pedig már a század elején üzemelt a nyomda, a sajtgyár, ahol a híres ementáli sajtot állították elő, s a két téglagyár. Az Ipoly lett hazánk és Csehszlovákia között a határ, a város híres vásárainak a közönségét elvesztette. Észak felé szinte megbénult a kereskedelem, nagymértékben csökkent a közlekedés. Szécsény jellegzetes műemléke a városháza előtt álló, kissé ferde, barokk stílusú tűztorony. A ma is működő ferences rendház büszkesége a Rákóczi-szoba: itt szállt meg II. Rákóczi Ferenc, amikor a Borjúpást-réten tartott országgyűlésen vezérlő fejedelemmé választották. Fellelhetők még a városban az egykori vár maradványai is. Az utóbbi években a belváros szinte teljes egészében megújult.

Mankó. Indulás előtt nem árt tanulmányozni a www.balassagyarmat.hu és a www.szecseny.hu városi portálokat, amelyek igen gazdag történelmi, idegenforgalmi leírást adnak a térségről. Bőven akad különféle nívójú szálláslehetőség, a két város és a környékbeli települések szállásadóinál. Téli idényben a falusi vendéglátóknál meglepően olcsón (két-háromezer forint/fő) szállást kaphatunk. Felvilágosítást a Tourinform-irodákban kérhetünk, Balassagyarmaton a Köztársaság tér 6., Szécsényben az Ady Endre út 4. szám alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.