Teljesen átformálódik a Leader-program

Valódi döntési helyzetbe hozzák a helyi közösségeket a megújuló Leader-programban – mondta tegnap V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. Egyszerűsítik a pályázati eljárást, megfelezik a döntési időt, és – a Leader alapelvének megfelelően – megnyitják a helyiek előtt az akciócsoportokba történő belépési lehetőséget.

Dénes Zoltán
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egyesületként működhetnek a jövőben az uniós vidékfejlesztési pénzek elosztására létrehozott Leader-közösségek, amelyek körülbelül 80 százaléka jelenleg nonprofit kft. vagy zrt. formában tevékenykedik – közölte lapunkkal tegnap V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy lezárult a Leader-porgram átalakításával kapcsolatos társadalmi vita. A legfontosabb, hogy a Leader-program ne egy szűk körű elit üzlete legyen, hanem a helyi szereplők valós ötleteinek megvalósítását segítő eszköz. Alapvető, hogy a Leader-akciócsoportok rugalmas működése nyitottságára épüljön, márpedig a kft. és zrt. társasági formák ezt nem garantálják. A vidékfejlesztési források elosztásában elengedhetetlen a helyi igények és fejlesztési tervek felmérése, illetve a társadalmi kontroll. Ez csak úgy növelhető, ha a helyi akciócsoportokhoz szabadon, korlátozás nélkül csatlakozhat bármely vidéki szereplő, aki a helyi fejlesztésekben érintett lehet. Véleménye szerint ezt teszi lehetővé az egyesületi forma, ezért a jövőben kizárólag ezt fogják felruházni helyi akciócsoport címmel. Kérdésünkre kitért arra is, hogy a 2007–2013-as időszakra a vidékfejlesztésre rendelkezésünkre álló 762 milliárd forintból az előző kormány 65-70 milliárdot hagyott a kasszában, vagyis az új felállásban ezt az öszszeget tudják majd pályázat révén hozzáférhetővé tenni. A Leader-program következő megnyitásának alapfeltétele a helyi vidékfejlesztési stratégiák felülvizsgálata. Ezekben a közösségeknek lehetőségük van a fejlesztési igények és célok, illetve az azok elérési módozatainak megjelenítésére. V. Németh Zsolt szerint egy jól kidolgozott helyi stratégia követi a gazdasági válság miatt bekövetkezett változásokat, és segít a helyi akciócsoportoknak, hogy a maradék és tartalék forrásokat megfelelően osszák szét.
A vidékfejlesztési támogatások hatékony kihelyezéséhez át kell alakítani a kérelmezés folyamatát is – tette hozzá az államtitkár. Elmondása szerint a vitában részt vevők számos kritikát fogalmaztak meg a túl hosszú ügyintézési idő, a túlzott bürokrácia, a nem megfelelő tájékoztatás és a kérelmekkel kapcsolatos bizonytalanságok miatt. A minisztérium célja a jelenleg 8–12 hónapig tartó pályázati ügyintézési idő felére csökkentése. A bürokrácia visszaszorítását a pályázati nyomtatványok egyszerűsítésével, az ügyintézési idő mérséklését az elektronikus ügyintézés bevezetésével kívánják elérni.
A hatékony forrásfelhasználás érdekében a kormány olyan értékelési rendszert dolgoz ki, amely kezeli az akciócsoportok eltérő sajátosságait. Emellett szabályozzák az ügyintézők számát, valamint a pályázati és a tanácsadási tevékenység közötti összeférhetetlenséget is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.