Terjed a szelektív gyűjtés

Öt éven belül a teljes országra kiterjedő elkülönített szemétgyűjtési rendszer kiépítését tűzte ki célul maga elé a kormány – legalábbis ez derül ki az új hulladékgazdálkodási törvénytervezetből. A társadalmi vitára bocsátott jogszabály a megelőzésre helyezi a hangsúlyt és bővíti a gyártók felelősségi körét.

Dénes Zoltán
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biszfenol a hőnyomott papírban. Mint megírtuk, 2011 márciusától tilos lesz a hormonrendszert károsító biszfenol-A (BpA) nevű vegyületet tartalmazó műanyag cumisüvegek gyártása és forgalmazása az Európai Unióban. A Levegő Munkacsoport üdvözölte a döntést, szerintük azonban további kockázatot jelent, hogy a hőnyomott papírokban (például a kártyás fizetés bizonylatában) a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentő mennyiségben található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy terhes nők ne érintkezzenek ezekkel. Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A nagyobb mennyiségben felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért, a cukorbetegség kialakulásáért, a pajzsmirigyzavarokért, a szívbetegségekért, az asztmáért, továbbá a hormonális zavarokért, az elhízásért, a meddőségért, emellett a születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és a viselkedési zavarokért. (MTI)


A megelőzésre helyezi a hangsúlyt az új hulladékgazdálkodási törvénytervezet, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium december 8-ig bocsátott társadalmi vitára. A hulladékképződés korlátozása mellett az új törvény fő célja a hulladék minél nagyobb arányú begyűjtése és hasznosítása. A 2007-ben elkészített és most felülvizsgálat alatt álló országos hulladékgazdálkodási terv szerint, Magyarországon 2000-ben csaknem hetvenmillió tonna hulladék képződött, ami tartalmazza a termelés és elosztás, valamint a fogyasztás során keletkező összes hulladékot, beleértve a mezőgazdaságból származó, többnyire a mezőgazdaságban felhasznált, visszaforgatott növényi maradványokat, biomasszát is. E mennyiség csaknem öt százaléka minősíthető veszélyes hulladéknak.
A környezetvédők adatai szerint, egy évben fejenként átlagosan 480 kilogramm hulladékot termelünk. Az összes háztartási hulladéknak alig több mint tíz százalékát gyűjtjük külön, miközben az összes hulladékunk menynyisége folyamatosan nő. A Vidékfejlesztési Minisztérium által benyújtott új hulladékgazdálkodási törvénytervezet rendelkezik az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer egész országra kiterjedő kötelező bevezetéséről, amelyet 2015-ig kell elindítani. 2020-ig a háztartásokból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék ötven százalékát, a nem veszélyes építési-bontási hulladék hetven százalékát vissza kell gyűjteni és anyagában kell hasznosítani. Új elemként és önálló fejezetben jelennek meg az egyes hulladéktípusra vonatkozó különös szabályok: a biohulladék, a hulladék olaj és a veszélyes hulladék gyűjtésének és kezelésének általános szabályai. A társadalmi vitára váró jogszabályban pontosították a kiterjesztett gyártói felelősség elvét. Ennek értelmében a termék előállítójának már a gyártásnál gondoskodnia kell arról, hogy a termékből származó hulladék mennyisége és veszélyesanyag-tartalma minél kisebb legyen, a termék hosszabb ideig betölthesse használati funkcióját, egyszerűbben javítható, és hulladékká válása után könnyen hasznosítható legyen. A gyártónak külön jogszabályban meghatározott termékeknél a képződő hulladékok összegyűjtéséért és kezeléséért is felelősséget kell vállalnia. Az új törvény a környezetvédelmi hatóságoknak és a települési önkormányzatoknak hat évre kiterjedő nemzeti megelőzési program kidolgozását írja elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.