Tovább fizethetjük a szénfillért

Bár eredetileg az év végén megszűnt volna, mégsem tűnik el újévtől a szénfillér a villanyszámlánkról. A 2011-es költségvetés ugyanis számol a veszteségesen működő Vértesi Erőműnek nyújtandó mintegy hétmilliárd forintos támogatással. Jelenleg úgy tűnik, az Európai Bizottság is zöld jelzést ad a fogyasztók által nyújtott segítség további fenntartásának.

Dékány Lóránt
2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint továbbra is megmarad a villanyszámlánkon a szénipari szerkezetátalakítási támogatás, ismertebb nevén a szénfillér. Ezt a kilowattóránként mintegy 20 fillért jelentő öszszeget valamennyi áramfogyasztó fizeti azért, hogy az évek óta veszteségesen működő, állami tulajdonban lévő Vértesi Erőművet és az azt ellátó márkushegyi szénbányát ne kelljen bezárni, ezzel pedig megszüntetni több mint kétezer munkahelyet.
A támogatást eredetileg az Európai Bizottság csupán ez év végéig engedélyezte. Ugyanakkor a központi költségvetésbe 2011-re is betervezték az összesen hétmilliárd forint körüli összeget. Jelenleg úgy tűnik, Brüsszel is hajlik rá, hogy meghosszabbítsa a magyar szénfillér hatályát. Csupán úgy alakulna át a rendszer, hogy az ebből származó bevételt nem az üzem és a bánya fenntartására, hanem az esetleges leépítésekből és bezárásokból eredő költségek fedezeteként használhatná fel az állam.
A szénfillért 2005 óta kapja – évente csökkenő mértékben – a Vértesi Erőmű. Ez a támogatási módszer uniós csatlakozásunk után vált szükségessé, mivel 2004 májusa óta az állam nem nyújthatott közvetlen pénzügyi segítséget a cégnek. Az erőmű fenntartásának fedezetét ezért közvetlenül az áramfogyasztók fizetik.
A Vértesi Erőmű által megtermelt áram a szén kitermelésének drágulása miatt nem versenyképes, elsősorban ez lehetetlenítette el a céget. Az azonban, hogy a társaságnak nemrégiben csődvédelembe kellett menekülnie, már sokkal inkább az elmúlt időszakban kötött előnytelen áramvásárlási megállapodásoknak köszönhető. Mint ismert, az erőmű korábbi vezetése még 2008-ban több milliárd forint értékben kötött a Kapolyi László szocialista vállalkozó érdekeltségébe tartozó System Consulting Zrt.-vel áramvásárlási megállapodást. A cég azonban időközben elállt áramvételi szándékától, így a korábbi megállapodásokat az erőmű kénytelen volt felmondani. Emiatt viszont az érintett áramkereskedők egy része pert indított a Vértesi Erőmű ellen.
A bíróságok eddig csaknem tíz- milliárd forint megfizetésére kötelezték az állami céget, amelyből csupán kétmilliárdot tudott eddig rendezni – azt is az idei költségvetés tartalékának terhére. Ezenkívül azonban egy újabb, hatmilliárd forint értékű kereset is terítéken van az erőmű ellen, amely várhatóan zöld jelzést kap a joghatóságtól. A Vértesi Erőmű nemrégiben kétszáz ember elbocsátásáról adott ki szándéknyilatkozatot. Erről és a további működés mikéntjéről várhatóan az e heti rendkívüli közgyűlésen döntenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.