Új létformát fedeztek fel a Földön

Olyan baktériumot sikerült azonosítaniuk a kutatóknak a kaliforniai Mono-sóstó üledékében, amely foszfor helyett arzént épít be a fehérjesejtjeibe – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a NASA. Szakértők szerint első alkalommal bizonyosodott be, hogy minden ismert földi élet egyik alapvető építőkövét egy másik elem helyettesítheti.

MN-összeállítás
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Exobolygó légkörét elemezték. Először sikerült egy nemzetközi kutatócsoportnak a Földhöz leginkább hasonlító bolygótípus, egy szuperföld légkörét elemeznie az Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méteres távcsövével. A szuperföld az exobolygók egy feltételezett kategóriája, amelynek tömege nagyobb Földünkénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói. A tudósok megállapították, hogy a GJ 1214b katalógusjelű exobolygó légköre nagy valószínűséggel főként gőz formájában jelen lévő vízből áll – írta a Csillagászat.hu.


Arzénnal táplálkozó baktériumot azonosítottak a kaliforniai Mono-sóstó üledékes rétegében amerikai kutatók – közölte a távirati iroda. A tudósok szerint a baktérium a foszfor helyett építi be többek között fehérjesejtjeibe, valamint örökítőanyagába a mérgező nehézfémet – jelentette be tegnap este rendkívüli sajtótájékoztatón az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA.
Felisa Wolfe-Simon, a NASA asztrobiológiai intézetének munkatársa elmondta, először bizonyosodott be, hogy minden ismert földi élet egyik alapvető építőkövét egy másik elem helyettesítheti. A foszfor a szénnel, a hidrogénnel, a nitrogénnel, a kénnel, valamint az oxigénnel együtt ahhoz a hat elemhez tartozik, amely – eddig ismert formájában – alapvető az élethez. Wolfe-Simon és kutatótársai azt akarták feltárni, hogy az élet vajon más anyagokkal is működhet-e. A tudósok vizsgálataikkal az arzénra összpontosítottak, mert az kémiailag nagyon hasonlít a foszforra. Éppen ez a hasonlóság az oka annak is, hogy az arzén a legtöbb életforma számára rendkívül mérgező: az anyagcsererendszer nem tudja megkülönbözteti a két elemet biológiailag aktív formájában. Ha a foszfor helyére arzén kerül, leállnak a központi biokémiai folyamatok.
A kutatók laboratóriumi körülmények között tenyésztettek a Mono-tó üledékéből származó magas arzéntartalmú baktériumot. A fejlődési szakaszban fokozatosan növelték az arzénkoncentrációt, foszforhoz viszont nem juttatták a táptalajt. A végén olyan baktériumféle maradt, amely ilyen körülmények között is életképes volt, sőt növekedni tudott. A tudósok GFAJ-1 néven azonosították. Az asztrobiológiai intézet csapata azt is bizonyítani tudta, hogy a baktérium anyagcseréjekor valóban felhasználja az arzént, és ezzel helyettesíti a hiányzó foszfort. Ha ilyen életforma létezhet, akkor akár olyan bolygókon is lehet élet, ahol eddig nem hitték a tudósok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.