Vádemelés a csepeli kettős gyilkosság ügyében

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a csepeli kettős gyilkosság két elkövetője, a bűnsegédként megnevezett Deme Gábor egykori szocialista politikus és a két áldozat életét fegyverrel kioltó Kun Tamás, a kerületi alapítványi iskola egykori gondnoka ellen. A vádhatóság szerint Deme érdekében állt, hogy a viselt ügyeiről tudomást szerző iskolaigazgatót elhallgattassák, azonban védője úgy látja, a vád nem megalapozott.

Swendt Pál
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljas indokból, előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség Deme Gáborral, a csepeli MSZP egykori elnökségi tagjával, a kerületi alapítványi iskola volt gazdasági igazgatójával, valamint az intézmény korábbi gondnokával, Kun Tamással szemben. A Fővárosi Bírósághoz eljuttatott dokumentumban a vádhatóság kitért arra, hogy az áldozatok egyike, Takács József iskolaigazgató rájött arra, hogy Deme sikkasztott az iskola vagyonából, és ezzel 6 millió forintot meghaladó kárt okozott az alapítványnak, valamint az intézménynek.

*

Amikor Deme szembesült azzal, hogy igazgatói tisztségét elveszítette, és felelősségre fogják vonni, mert vagyoni helyzete miatt a hiányzó pénzt nem tudja pótolni, Kunnal együtt úgy határozott, hogy megölik Takácsot, a nála lévő terhelő bizonyítékokat pedig megszerzik – áll az ügyészség vádemelési javaslatában. Deme találkozót beszélt meg Takáccsal azért, hogy elszámoljon a nála lévő számítástechnikai és egyéb eszközökkel, és abban állapodott meg az őt elkísérő Kunnal, hogy az erről szóló dokumentum átvétele után a gondnok lelövi az igazgatót. Az ügyészség szerint a vádlottak azt is megbeszélték, hogy Deme megszerzi és eltünteti az épületben elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeit.
Deme és Kun tavaly január 7-én este érkezett az iskola épületéhez, ahol az egyik későbbi áldozat, Papp László tanár fogadta őket. Mindhárman felmentek Takács irodájába, ahol Deme átadta a nála lévő eszközöket, majd Kun közvetlen közelről halántékon lőtte az igazgatót. A vádlottak nem tudták, hogy Papp zsebében működő diktafon van, ami rögzítette a történteket, és Kun azt követelte a pedagógustól, hogy adja át neki annak az irodának a kulcsát, ahol a kamerák felvételeit tároló számítógépet tartották. A felszólításnak engedelmeskedő Papp az életéért könyörgött, azonban a gondnok vele is végzett, miután hozzájutott Takács József táskájához. A vádirat szerint Deme a lakására vitte a számítógépet, és ott kiszerelte belőle a felvételeket tartalmazó merevlemezt, majd ismeretlen módon megszabadult az eszköztől, illetve a Takács táskájában lévő terhelő dokumentumoktól.
Ruttner György, Deme védője lapunknak azt mondta: az ügyfelével szemben leírt vád alaptalan, és azt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Szavai szerint a szervert valóban Deme vitte el a helyszínről, azonban kérdéses, hogy ez a tette miként minősül. – Álláspontom szerint ha az ügyészség által megfogalmazott motiváció fennáll, akkor logikai ellentmondásként értékelhető, hogy a köztük lévő, a kerületi politikusok és mások által is ismert vitát az emberölés megoldhatta volna – fogalmazott Ruttner György.
Deme és Kun tavaly januárban elrendelt előzetes letartóztatását a bíróság legutóbb 2011. január 9-ig hosszabbította meg, de várhatóan azután is mindketten rács mögött maradnak, mert az ügyészség azt is indítványozta, hogy a kényszerintézkedés az ügydöntő határozat kihirdetéséig maradjon hatályban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.