A parlament kezében a monetáris tanács

Szerdai ülésén döntött arról a kormány, hogy a parlament gazdasági bizottságára ruházza át a külsős tagok jelölését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A hatéves mandátummal rendelkező tagokat a parlament plenáris ülése választhatná meg egyszerű többséggel.

Csécsi László
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bővül a Széchenyi-kártya. Január elsején új konstrukciókkal bővül a Széchenyi-kártya – hangzott el a kormányszóvivő tájékoztatóján. Ennek révén a vállalkozások nemcsak a pályázatokhoz szükséges önerőhöz juthatnak hozzá, hanem a támogatást megelőlegező hitellel a munkák elindításához szükséges összeget is előteremthetik.


Ezentúl nem a kormány, hanem a parlament gazdasági bizottsága jelölné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának külsős tagjait, amennyiben a törvényhozás elfogadja a jegybankról szóló jogszabály megváltoztatását – jelentette be tegnap Nagy Anna. A kormányszóvivő elmondta, hogy a hatéves mandátummal rendelkező tagokat a tervezet szerint az Országgyűlés plenáris ülése szavazza meg. A döntéshez egyszerű többség is elég lenne. Nagy Anna azt is közölte, hogy a jegybankot érintő törvényjavaslatot elküldték az Európai Központi Banknak (EKB) is, és a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az nem emelt érdemi kifogást a tervezett változásokkal szemben. Mint arról lapunkban olvashattak, a tanács hét tagjából négy mandátuma márciusban lejár.
A Magyar Nemzeti Bank vezetőségében jelenleg részben Gyurcsány Ferenc választottjai ülnek. A jegybanktörvény többször is kifogásolt 2004-es módosításával ugyanis a korábbi miniszterelnök éppen azért emelte fel az alapkamatról döntő monetáris tanács tagjainak számát, hogy 2005 januárjától saját jelöltjeit – Bánfi Tamást, Bihari Pétert, Csáki Csabát és Neményi Juditot – juttathassa hat évre a testületbe. A tanácsban jelenleg heten ülnek: a fent említett jelölteken kívül Simor András elnök, Karvalits Ferenc és Király Júlia alelnökök alkotják a tanácsot. Ez azt eredményezte, hogy ma már a volt kormányfő kiválasztottjai döntenek a kamatszintről. Az elmúlt két hónap jegybanki kamatemelései egyes londoni szakértők szerint a kormány és Simor András jegybankelnök közötti ellentéteknek köszönhetők. Azt meg kell említeni, hogy Bánfi Tamás nem támogatta a legutóbbi kamatemeléseket.
– A magyar jegybank függetlenségét bizonyítja, hogy Simor Andrástól a kormányzó hatalom nem tudja elvenni elnöki mandátumát. Ha nem így lenne, rég megtettük volna – szögezte le Orbán Viktor a Hír TV-nek adott nyilatkozatában. Hozzátette: amíg Simort nem zavarja, milyen károkat okoz Magyarországnak és az állampolgároknak, addig a helyén marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.