Balkáni sakkjátszmák

Koszovót leszámítva teljes vízummentesség, montenegrói tagjelöltség, a magyar uniós elnökségi prioritásként is kezelt, küszöbönálló horvát EU-csatlakozás, politikai anarchia felé evickélő Bosznia és a szerb–koszovói párbeszéd viszonyainak átalakulása. Több tényező is befolyásolta a balkáni események idei alakulását, de az világosan látszik, a térség államai egyre inkább a közös európai jövőben érdekeltek.

Balogh Roland
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez volt az az év, amit el kell felejtenünk – kezdi Boszniáról írt évértékelő publicisztikáját Sabina Arslanagic. A BalkanInsight hírportál újságírójának főleg az idei bosnyák választás, valamint az egyes entitások politikusai által gerjesztett, az országban folyamatossá váló etnikai feszültség következtében kialakult patthelyzet miatti velős véleménye nem feltétlenül csak a tizenöt évvel ezelőtti daytoni rendezés nyomán kialakított államra volt igaz.
Amilyen jó volt ugyanis az év elején Koszovó tárgyalási pozíciója Szerbiával szemben, olyan látványos változás állt be decemberre. A nyáron az ENSZ-nek benyújtott szerb tervezet amerikai, illetve uniós – főleg brit és német – nyomásra szeptember elejére felpuhított, majd elfogadott Koszovó-határozat esetében még látszólag nyeregben volt a pristinai vezetés, de az őszi kormányválság, valamint a december közepi parlamenti voksoláshoz kötődő állítólagos választási csalások, illetve az újrázó Hashim Thaci kormányfő botránya alaposan átrendezte az erőviszonyokat. Miután ugyanis egy európa tanácsi jelentés Thacit, a Koszovói Demokrata Párt vezetőjét azzal vádolta meg, hogy az 1990-es években a Drenica nevű bűnszervezet irányítójaként maffiacselekményekhez, gyilkosságokhoz és szervkereskedelemhez volt köze, Szerbia azonnal – a még el sem kezdett – kétoldalú tárgyalások újragondolását helyezte kilátásba. Mint mondták, tárgyalóasztal elé ülhetnek, de a megbeszélések más nyomvonalon fognak haladni, mint azt korábban – a Thaci miatt az ET által cinkossággal megvádolt – Nyugat gondolta.
A térséget nézve nagy kérdés volt, merre halad majd a Balkán. Úgy látszik, a régió valamennyi állama számára egyfajta európai uniós perspektíva körvonalazódik. Az EU-tagjelölti kérelmét beadó Szerbián és Albánián kívül – Boszniát és Koszovót leszámítva – ugyanis gyakorlatilag minden ország tagjelölti státust kapott Brüsszeltől. Legutóbb, alig egy hete épp Montenegró. Igaz, ennek – minden valószínűség szerint – az volt a feltétele, hogy mintegy két évtized után végleg távozzon a podgoricai közéletből Milo Djukanovic kormányfő. Minapi lemondásakor úgy fogalmazott, gesztusa megnyitja az utat a felfordulások nélküli változás előtt. Ezzel szemben – a magyar uniós elnökség prioritásaként is kezelt – horvát csatlakozási tárgyalások a végükhöz közelednek, miután a korrupcióellenes harc keretében egyetlen nap alatt kézre kerítették az ügyészségi vizsgálat miatt Zágrábból megszökő Ivo Sanader volt kormányfőt. Vannak azonban kevésbé szerencsés tagjelöltek is. Macedóna mindenképpen annak számít, hiszen a Görögországgal fennálló, több síkon zajló névvitája miatt – amelyre az ígéretekkel szemben idén nem tettek pontot – a tárgyalások megkezdése még várat magára. Ettől függetlenül a macedónok azért már vízummentesen utazhatnak az EU-ba, akárcsak az albánok és a bosnyákok is. A térség polgárai közül így ezt már egyedül a koszovóiak nem tehetik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.