Bosszút álló befektetők?

Leminősítette Magyarországot tegnap a Fitch Ratings, ami szakértők szerint azt jelzi, hogy a pénzvilág nem hagyja szó nélkül, hogy játékteréből a magyar kormány elvont forrásokat. Kormánypárti képviselők az elmúlt nyolc év téves gazdaságpolitikájának tulajdonítják a döntést.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi költségvetésről szóló zárószavazás előtti percekben leminősítette Magyarországot a Fitch Ratings tegnap arra hivatkozva, hogy a kormány által kidolgozott költségvetési tervek rossz irányúak. Az egyfokozatos vágással hazánk – a Moody’s és a Standard and Poor’s besorolásával egy vonalban – hajszálnyira áll a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriától. A társaság nem rejtette véka alá, hogy nem tetszenek neki a magyarországi magán-nyugdíjpénztári intézkedések. Ed Parker, a Fitch Ratings térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatója az MTI-nek kijelentette: a nyugdíjreform visszafordítása önmagában is sajnálatos váltás. A besorolásokért felelős igazgató arra természetesen nem tért ki, hogy a nyugdíjrendszer részleges privatizálása körülbelül húsz százalékponttal növelte 1998 óta a magyar államadósságot, aminek hatalmasak a kamatterhei. Erről korábban a lapunkban Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője nyilatkozott.
– Fel kell készülni arra, hogy forró lesz a tavasz. A pénz világa úgy döntött, hogy a játékterükből elvont magán-nyugdíjpénztári forrásokat nem hagyja szó nélkül. A leminősítés válaszlépés erre az intézkedésre – nyilatkozta a Magyar Nemzet által megkeresett Varga István gazdasági szakértő. Szerinte Magyarország vezetői korábban a külföldtől kérdezték meg, hogy mit szabad tenni és mit nem, s a befolyásos körök rossz néven veszik az új kormány ettől eltérő politikáját. – Nem volt meglepetés a hitelminősítő karácsonyi ajándéka – kommentálta a hírt Barta György, a CIB Bank elemzője a Portfolio.hu-n. A minősítők szerinte most már februárig várni fognak, ha pedig akkor csak kozmetikai jellegű intézkedések mutatkoznak valódi reformok helyett, a további leminősítés is valószínű lehet.
A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre. A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A forint hirtelen gyengüléssel reagált a leminősítésre. Az euróval szembeni jegyzések a 278-as szint felett jártak, és a svájci frank is nap közben a 222 forintos árfolyam felett járt. A bejelentés után az MTI szerint meredeken emelkedett a magyar kockázati felár a londoni kereskedésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.