Elfogyhat a sávszélesség

Miközben rohamléptekben fejlődik a technika és az online tartalom, mind nagyobb adatforgalmat bonyolítanak le a felhasználók is. Az okostelefonok és más készülékek rohamos terjedése okán szakértői elemzések figyelmeztetnek: néhány éven belül a rendelkezésre álló frekvenciaállomány kevésnek bizonyulhat.

Bodacz Péter
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban csak a megfelelő adatcsomagot kell kiválasztanunk a távközlési szolgáltatónknál, ha valamilyen hordozható készüléken – laptopon, táblagépen vagy okostelefonon – akarunk kisebb-nagyobb terjedelmű online tartalomhoz hozzáférni. A készülékekkel és azok eladási statisztikáival párhuzamosan fejlődő, egyre nagyobb adatforgalmat generáló webes alkalmazások használata ugyanakkor idővel forgalmi dugóhoz vezet: csakúgy, mint a közlekedésben, az információs szupersztrádán is elfogynak a sávok, azaz a sávszélesség.
A szakterület kutatásában jártas amerikai Rysavy Research elemzése szerint várhatóan 2013 közepére éri el a kritikus szintet a sávszélességigény, vagyis az akkorra várható kapacitást meg fogja haladni az erre az időszakra prognosztizálható adatforgalom. A kutatók nemcsak a harmadik generációs, hanem az LTE – azaz a negyedik generációs – beruházások folytán megugró kapacitásokat is számításba vették. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók bármennyire elszántak is a hálózatfejlesztést illetően, valójában szélmalomharcot vívnak. A véges lehetőségek tehát vélhetőleg arra fogják ösztönözni a fejlesztőket, hogy a sávszélességgel spóroló, lokális hálózati megoldásokat fejlesszenek ki úgy, hogy az ne menjen a felhasználói élmény rovására.
Bár hazánk némi lemaradásban van az okostelefonok elterjedtségét illetően, egy nemrég megjelent felmérés a készülékek megállíthatatlannak tűnő térnyeréséről számol be. Az IDC kutatócég szerint Nyugat-Európában a harmadik negyedév során soha nem látott mértékű visszaesés volt tapasztalható a hagyományos készülékek értékesítése terén, míg az okostelefonok iránti kereslet a tavalyi eladások duplájára, 18,9 millióra ugrott. Egyértelmű tehát, hogy megindult a hagyományos mobilok leváltása a funkciógazdagabb modellekre. A Hwsw.hu informatikai szakportál által idézett kutatás hangsúlyozza: az okostelefonok térnyerését természetesen az Apple iPhone és az Android operációs rendszerrel szerelt modellek népszerűsége magyarázza. A legnagyobb növekedést az Apple érte el, 2,2 millióval több, összesen 4,5 millió telefont értékesített a harmadik negyedév során, piaci részesedése 24 százalékosra tehető. A Sony Ericsson gyakorlatilag a semmiből robbantva kétmillió okostelefont adott el, míg a Nokia hatmilliós eladása másfélszerese a tavalyinak.
Hogy hazánkra mennyire lesz érvényes a Rysavy Research prognózisa, nehéz megítélni, a televíziós műsorszórás digitális átállásának határidő-hosszabbítása azonban arra utal, hogy az eredetileg tervezett 2012-es LTE-bevezetés is későbbre tolódik. A negyedik generációs hálózatfejlesztés egyik előfeltétele ugyanis a most tévéműsorszórásra használt frekvencia felszabadítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.