Hamis ezermilliárd

Évente több száz milliárd forintot húznak ki az állam zsebéből a szellemi értéket képviselő termékek hamisítói, akik esztendőnként ezermilliárdos forgalmat bonyolíthatnak le idehaza. A hatóságok új eszközöket vetnek be: hamarosan módosulhatnak a jogszabályok, és a jövőben az úgynevezett internetes közérdekű kulturális közműveket is látogathatjuk.

Jakubász Tamás
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas méreteket öltött idehaza a hamis áruk kereskedelme. A legvisszafogottabb becslések szerint is évente legalább ezermilliárd forintos forgalmat bonyolítottak le itthon a szellemi értéket képviselő termékek illegális másolásával foglalkozó csoportok. A jelenségről a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökét kérdeztük. Bendzsel Miklós elmondta, az utóbbi időben érezhetően szélesedett a hamis áruk hazai piaca, méghozzá nem a kereslet, hanem a kínálat bővülése miatt. Magyarország megállóhelylyé, tranzitországgá vált az illegálisan előállított termékek nemzetközi áramlásában: egyes csoportok rajtunk keresztül kívánják az Európai Unió más területeire is eljuttatni hamis ruha-, cipő-, DVD- vagy éppen parfümszállítmányaikat. Az elnök megemlítette egy nemrégiben készített felmérés adatait. Eszerint idehaza az elmúlt egy évben – saját bevallása szerint – a lakosság 34 százaléka vásárolt legalább egyszer hamis terméket, míg az EU más tagállamaiban ez az arány mindössze 22 százalék.
A szakember szerint a hamis áruk nagymértékű kereskedelme miatt évente több száz milliárd forint adóbevételtől esik el az állam. S amíg a legális szférát komoly kár éri, addig a feketepiac virágzik: a jogellenesen megszerzett jövedelmeket főként újabb jogellenes tevékenységekre költik. Emellett gondot jelent, hogy a megerősödő illegális szereplők olcsóbb, silány minőségű hamisítványaikkal magukhoz csábítják a vásárlókat, és így a szabályokat betartó, adót fizető innovatív cégek képtelenek olyan eredményt felmutatni, mint amelyet befektetéseik és a tudásuk alapján elérhetnének. – A hamisítás elterjedése, a szellemi közbiztonság megingása versenyhátrányt okozhat hazánknak – fogalmazott az elnök.
Bendzsel Miklós ugyanakkor több, a hamisításnak gátat szabó elképzelésről is beszámolt. Az illegális termékek forgalmazásának viszszaszorításában jelentős szerep jut majd a szabadalmi hivatalnak, amelyet január elsejétől Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának neveznek. Mint az elnöktől megtudtuk, a változás nem merül ki pusztán a cégér átfestésében. Újdonság, hogy a jövőben a hivatal látja majd el a különféle szerzői jogdíjakat szétosztó úgynevezett közös jogkezelő szervezetek törvényességi felügyeletét. A kormányhivatal emellett a filmek, zeneszámok, könyvek jogkövető, ugyanakkor gazdaságos letöltési gyakorlatáért is tenni készül. A jövő év elején indulhat meg az úgynevezett internetes közhasznú kulturális közművek kialakítása. Az elnök elmagyarázta, pontosan mit is takar ez a kifejezés. A felmérések szerint itthon évente csupán minden második ember olvas el egy teljes könyvet. Mindez arra vezethető vissza, hogy a könyv nem olcsó, miként jellemzően anyagi okai vannak annak is, hogy kevesebben vásárolnak legálisan, jogdíj és a tetemes áfa megfizetése mellett zenei CD-t, filmes DVD-t. Eközben a világhálóról sokan töltenek le műalkotásokat, ám többnyire illegálisan, az alkotókat megillető jogdíjak lerovása nélkül. A hivatal emiatt azt javasolja: külföldi minta alapján hozzanak létre idehaza olyan internetes oldalakat, ahonnan jutányos összeg fejében bárki hozzájuthat zeneszámokhoz, filmekhez, könyvekhez. A megoldásnak több előnye is van. Egyrészt az átlagember olcsón és legálisan juthat minőségi kultúrához, miközben a művek internetes terjesztésével is beszedhetők a méltányos és indokolt jogdíjak. Emellett a kevéssé költséges módszer visszaszoríthatja a mások szellemi termékének elcsaklizását helyesnek tekintő mentalitást. Az elnök szerint a kormány a hazai fejlesztési forrásokkal és az EU-tól elnyerhető pénzekkel is segíthetné a világhálón elérhető közhasznú kulturális közművek kialakítását. A zenét, filmet, könyvet áruló honlapokat világos üzleti modell alapján a közös jogkezelők vagy magáncégek üzemeltethetnék. Bendzsel Miklós azt ígérte: 2011 elején megkezdődik a kulturális közművek kialakítása, és az internetes oldalak 2012-ben üzletszerűen működhetnek.
Amíg a műalkotások illegális letöltését elsősorban jogszerű vásárlást kínáló honlapok életre hívásával szorítaná vissza a hivatal, addig a hamisítás ellen jogi eszközökkel lépne fel. – Célszerű lenne átgondolni egyes jogi rendelkezéseket, a most életben lévő passzusok ugyanis hiányosak – közölte Bendzsel. Az elnök példaként a gyógyszerhamisítás ügyét hozta fel. Szerinte nemcsak a hamis gyógyszer gyártását, hanem a bizonytalan eredetű készítmények szándékos piacra juttatását, felhasználásra való felkínálását is büntetni kellene. Emellett pontosítást igényelnek a hamis gyógyszerek lefoglalását, elkobzását lehetővé tevő passzusok is. Mint megtudtuk: már zajlanak az egyeztetések, és hónapokon belül új, gyógyszerhamisítás elleni szabálysértési, büntetőjogi tényállások születhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.