iPad: hódít a negyedik képernyő

Egy nagyra nőtt okostelefonra vagy billentyűzet nélküli laptopra emlékeztet az infokommunikációs eszközök legújabb és igen sikeres fajtája, a táblagép, azaz a tablet. Az Apple forradalmi készüléke, az iPad hazánkban is osztatlan sikert arat, ami a készülékre optimalizált csomagokat kínáló T-Mobile-nak is köszönhető.

Bodacz Péter
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a távközlési szolgáltatások piacán az elsődleges célkitűzések a három képernyő – azaz a televízió, a számítógépes szolgáltatások, valamint a telefónia – minél magasabb színvonalú online összehangolására irányulnak, a tabletek miatt azonban lassan négy ablakról beszélhetünk. Az érintőképernyős komputerek ugyanis új távlatokat nyitnak, az optimalizált tartalmak pedig egyre nagyobb számban jelennek meg. A jelenleg még presztízskészülékeknek tekinthető gépek ugyanakkor a jövőről szólnak, amiben az Apple táblagépe, az iPad vitathatatlanul az élen jár. Olyannyira, hogy az eddig megszokott, számítógépeken elterjedt lehetőségek közül többet már hiába keresünk: sem USB-csatlakozó, sem CD/DVD-meghajtó nem került a masinába, ami már a bekapcsolás előtt is arra utal, hogy a tartalmat – zenét, dokumentumot, egyéb file-okat – webes úton tölthetjük át vagy le. (Egy megfelelő átalakítóval természetesen áthidalható a probléma, amelyet az iPad töltésére szolgáló aljzatba helyezve máris van USB-hozzáférésünk, ám csodát ettől sem kell várni, az itt leadott energia ugyanis maximum pendrive-okkal, mp3-lejátszókkal való kommunikálásra elég.) A paradigmaváltásra való késztetés pedig csak fokozódik a képernyő bekapcsolásával. Az iPad kezelhetősége valódi felnőttjáték, azaz a gyermeki leleményességet rég elfelejtő generációk is könnyedén boldogulnak az egyes alkalmazásokkal. Percek alatt megszokható, hogy a felület mindössze egy érintésérzékeny üveglap; a virtuális billentyűzet kis gyakorlás után tökéletesen alkalmas jegyzetek készítésére vagy levélírásra, a kijelző pedig az épp aktuális álló vagy fekvő helyzetnek megfelelően mutatja a képet.
Az iPad azonban igazán sokat az interneten elérhető alkalmazások terén ad, amihez természetesen a készülékre optimalizált online tartalmak is hozzájárulnak. A Google Maps alkalmazás például minden más korábbi eszközt felülmúl, s egyre szebben produkálnak a hírportálok is: az iPadra igazított oldalakon a szöveges és képi tartalom – akár csatolt fotó- és videóalbumokkal – új távlatokat nyit.
Bár az iPad tervezői kihozták a maximumot a készülékből, hiányérzetünk is lehet: egyszerre több böngészőablak használatakor csak az épp olvasott oldal frissül, azaz a háttérben futó chatalkalmazások lényegében nem működnek. A kijelző minden dicséretet megérdemel, de az ujjlenyomatok, a maszat, valamint az erős fény ront a felhasználói élményen.
Az új – eddigi tapasztalatok szerint forradalminak mondható – eszköz, valamint a változó használati szokások természetszerűleg új szolgáltatáscsomagokat is igényelnek. Ezt szem előtt tartva a T-Mobile két csomagot kínál: a havidíjas ikon Net 2 GB-ot és a feltöltőkártyás, napidíjas Domino NapiNet 1 GB-ot. Utóbbival napi egy gigabyte-nyi adatforgalmat lehet lebonyolítani, új előfizetés esetén pedig a társaság díjmentesen biztosítja a használathoz szükséges micro SIM-kártyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.