Izrael európai ambíciói

Zord Gábor László
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Silvio Berlusconi retorikai fordulatait nem kell mindig készpénznek venni, amikor idén februárban Izraelbe látogatott, azt mondta: legnagyobb vágya, hogy lássa a zsidó államot az Európai Unióhoz csatlakozni. 2009-ben az EU előző közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana fogalmazott úgy, hogy Izraelnek annyira jelentős kapcsolatai vannak az unióhoz a különböző programokban való részvétel kapcsán, amely szinte egyenértékű a de facto tagsággal. De vehetünk hazai idézetet is: a vezérkari főnök adventi koncertjének szünetében a Magyar Honvédség (MH) egyik főtisztje például úgy fogalmazott, hogy „vannak, akik a NATO-ban 29. tagországként tekintenek Izraelre”.
Az elmúlt év különösen a biztonság- és katonapolitikai kapcsolatok elmélyülését mutatta, ami Izrael részéről a közvetlen környezetében végbemenő folyamatokra adott stratégiai válasz része lehet. Hatvankét évvel alapítása után is alapvetően ellenséges a zsidó állam szomszédsága. Sem határain belül, sem azon kívül nem képes rendezni egy demográfiailag rendkívül dinamikus és történelmi igazságtalanságban élő népesség, a palesztinok kérdését. Az egyetlen iszlám „szövetséges”, Törökország külügyminisztere ugyan éppen tegnap jelezte hajlandóságukat a kapcsolatok normalizálására, a Gázába tartó török flottilla elleni gyilkos izraeli rajtaütés megmutatta, hogy a jelenlegi ankarai vezetés immár nem tér ki mindenáron a konfrontáció elől, ha érdekei azt diktálják. Európában ezzel szemben 1945 óta nem jöhet szóba szervezett Izrael- vagy zsidóellenesség, és a közel-keleti ország a legkülönbözőbb – például amerikai vagy szovjet-orosz – kulturális behatások ellenére még mindig túlnyomórészt európai gyökerűnek tekinthető. Az EU Izrael legfontosabb kereskedelmi partnere, kölcsönösen nagy értékű befektetéseket eszközöltek, de a személyes, családi kapcsolatok is nagyon jelentősek, ami az európai fővárosokat és Tel-Avivot összekötő járatok számán és kihasználtságán is megmutatkozik.
Ezzel együtt az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Washington-nak az a kivételes hajlandósága és képessége Izrael támogatására, amely az elmúlt évtizedekben garantált volt, nem biztos, hogy hasonló szinten marad a jövőben is.
Hogy Izrael európai ambíciói meddig terjednek, nem tudni. Mindenesetre a zsidó állam függetlenségének garanciáját adó Légi- és Űrerők (IASF) egységei többször is megjelentek a kontinens egén 2010-ben: Ferihegy felett elektronikai felderítőgépek felbukkanása keltett botrányt, Romániában egy helikopter és személyzete veszett oda gyakorlatozás közben. Még Görögországba és Szardíniába is jutott két-két hétre egy-egy komolyabb, a legkorszerűbb technikával felszerelt izraeli kötelék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.