Mondjátok, mit álmodtatok?

Harminc láda moha, harminc fenyőfa, több zsák fűrészpor, díszítőelemek és számos figura – a templomban épített legnagyobb betlehem alkotóelemei. A pár száz lakosú Vörs polgárai minden évben  nagy szeretettel építik fel szabad- idejükben templomukban Jézus világrajövetelének jelenetét. Nem azért, mert be akarnak kerülni a Guinness-rekordok könyvébe.

Velkei Tamás
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vörsiek igazi keresztények és hagyománytisztelők – jelenti ki Brieber László esperes a Kis-Balatonhoz közeli falu nemrég felújított plébániáján. A frissen festett falak a hidegben még ki sem száradtak, a barátságos környezetben azonnal megérinti az idegent az adventi készülődés. Beljebb lépve öltözködő férfiakra nyitunk. Peszmeg József éppen a harminc–ötven éves ruhákba bújik, mindannyian bundát, süveget vesznek fel, rámás csizmát húznak, láncos botot ragadnak. Egy rövid időre pásztorrá válnak, hosszan csüngő kenderkóc imitálja hajukat. A délutáni adventi szentmisére készülnek, ahol bemutatják a mára szinte egyedülálló bábos betlehemezésüket: a népi hagyomány szerint a férfiak szenteste énekelve házról házra járnak üzenni a Megváltó eljövetelét, egyben áldást mondva a ház népére. Cserébe némi süteményt, itókát kapnak. Egy ideje azonban nemcsak szenteste éled újjá a hagyomány, advent vasárnapjain a templomban is bemutatják a nagyközönségnek. Vörsre nem csak az ősi szokás miatt özönlenek mindenhonnan: itt látható ugyanis minden évben az ország legnagyobb templomban álló betleheme.
Az egyik leendő pásztorral, Futó Péterrel sétálunk át a templomba. A barokk épületet fenyőillat tölti be, fenyőágak díszítik a fali fényforrásokat, szentképeket. A szentélyben talán tíz fenyőfa is áll, ágaikon fehér fény világít.
– Három éve festettem a Betlehemet ábrázoló képet – mutat Futó Péter egy festményre, amely része a jelenetnek. Az ötven négyzetméteres makett mérete tovább nem növelhető, ezért alkotója egész évben folyamatosan azon töri a fejét, milyen újdonsággal rukkolhatna elő. A festménnyel „nyitott egy ablakot” Betlehem városára. Az idén egy csörgedező patakkal gazdagította a megelevenedő bibliai jelenetet, és a vízfolyás felett átívelő kőhidat is először láthatja a közönség. De kétszer nagyobb lett a jászol is, ezzel Futó Péter szerint áttekinthetőbbé vált a szent család ideiglenes otthona. – Már most gondolkodom, mit lehetne jövőre újítani, de az legyen meglepetés – mondja.
– Advent első vasárnapjára készülünk el minden évben – mondja Farkas László, aki évtizedek óta igazgatja a mindössze ötszáz lelkes község életét. Az advent kezdete előtti utolsó vasárnap ünnepi szentmisét tartanak, majd „bezárják” a templomot, és kezdetét veszi az építkezés. Lebontják a Jézus szíve oltárt, a helyére kerül a betlehem. A mohagyűjtést jó előtte megkezdi a falu népe, mert jártak már úgy, hogy a hirtelen lehullott hóban lapáttal, seprűvel nyomozták a zöld növényt a határban.
– A tervek a fejemben vannak – utal Futó Péter arra, hogy a neki segédkezők az ő instrukciói alapján építik meg az ország betlehemét. A munka egy hétig tart. Az alapját harminc láda moha, harminc fenyőfa, másfél köbméter fenyőgerenda, két zsák fűrészpor képezi. Korábban homokot használtak, de egy alkalommal a nagy hidegben megfagyott az anyag. Mindezekre kerülnek rá a különböző díszelemek, tölgyfalevelek, gyökerek, kövek, kaktuszok, valamint a figurák. Utóbbiak bizonyosan idősebbek hatvanévesnél, Futó Péter ugyanis gyermekkorában is ott sürgölődött az akkori betlehemet építők körül, az öregektől tudja: már a háború előtt is ezeket a figurákat használták. Az alkotóelemeket mindenki ingyen ajánlja fel, nemcsak a vörsiek, de a környékbeli falvak lakói is.
A betlehem megálmodója leszögezi: nem azért nagy a makett, mert be akartak kerülni a Guinness-rekordok könyvébe. – Amióta építem, huszonhárom év alatt, nem volt visszajelzés arra vonatkozóan, hogy lenne az itteninél terjedelmesebb, de azért tavaly megérdeklődtem a rekordok könyvénél: van-e a miénknél nagyobb, templomban épített betlehem a világon? A válaszban az állt, hogy jelenleg nincs ilyen kategória, de ha kezdeményezzük a nyitást, akkor automatikusan a vörsi lesz a legnagyobb. Ám minket ez igazából nem érdekel. Mondja, azért nagyszerű dolog a vörsieknek a betlehem, mert aki építi, örömmel teszi, szeretetből, de akik nem segédkeznek, azok is végtelen büszkék rá.
Úgy véli, a karácsony üzenete ez. Hasonlóan gondolja a polgármester is. Szerinte azért jelent sokat a helyieknek, mert öszszetartó ereje van, ha olyan célt tudnak kitűzni, amire mindenki büszke, az emberek úgy érzik, érdemes csinálni. – Csodálom az ittenieket – mondja a községvezető –, nagy energiabefektetéssel minden évben megépítik a betlehemet, áll két hónapig, majd szétszedik, és tíz hónap múltán kezdik az egészet elölről.
Az asszonyok fenyőágakkal díszítik a templomot, takarítanak az építkezők után, és maradék idejükben süteménnyel lepik meg az adventre készülőket. A betlehem még soha nem került egy fillérjébe sem az önkormányzatnak. Közben elröpül az idő, megtelik a templom, kezdetét veszi az ünnepi mise. Nagy Vendel, a kaposvári püspöki helynök megáldja a betlehemet. A mise végeztével subákba öltözve, énekelve érkezik Peszmeg József, Futó Péter és a többi férfi. Kérdik a plébánost, be szabad-e hozni Isten házába a kis betlehemet, mire az esperes igennel felel, ők pedig leteszik az oltárra.
– Kilencvenkilenc farkassal verekedtem meg, mire megtaláltam jó pajtásaim – kezd rá egy öregember. – Gimberi-gömböri uborkás jó estét, fiaim. Hát mondjátok, mit álmodtatok?
– Azt álmodtam, hogy az idén is sok látogatója lesz a vörsi betlehemnek – feleli az egyik.
– És te?
– Én azt álmodtam, hogy még sok évtizedig hirdeti Jézus eljövetelét a vörsi betlehem. Hát te, öregapám? – kérdi a másik fiú.
– Én egészen mást, fiaim: azt, hogy megszületett a kis Jézus!
Miközben a Mennyből az angyalt énekelik, különböző bábokkal imitálják a sürgés-forgást a kis betlehemben, majd kántálva kivonulnak a templomból.
A vörsi betlehemet minden évben negyvenezren tekintik meg az ország minden részéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.