Újra zöld-fehér varázsszőnyegen

Deák Zsigmond
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig a sportág élvonalába tartozott a Ferencváros birkózószakosztálya, annak ellenére, hogy az 1912-es megalakuláskor még nem rendelkezett a gyürkőzéshez dukáló szőnyeggel sem… A kezdeti nehézségek után sorra nevelte ki a klasszisokat, a húszas-harmincas években az Eb-győztes, olimpiai érmes Badó Rajmundot és Tunyogi Józsefet, majd Helsinki 1952-es ötkarikás bajnokát, Szilvási Miklóst. 1973-ban adták át az Üllői úti birkózócsarnokot, ahonnan többek között a későbbi szakosztályvezető Kruj Iván keze alól olyan klasszisok kerültek ki, mint Klinga László, vagy az egyaránt Eb-t nyert „kicsi” Gál Henrik és a „nagy” Balla József. 1976-ban szerezte meg első csapatbajnoki címét a klub, hogy aztán 1991-ig szakmányban gyártsa azokat az igazi fénykorban, amikor a már felsoroltak mellett-után az olimpiai aranyérmes Sike András, a háromszoros világbajnok Komáromi Tibor, a vb-első Gáspár Tamás, vagy az Eb-győztes Bíró László erősítette a zöld-fehéreket.
Ennek az időszaknak egy, a sporttörténet számára már elfeledett, számomra viszont örök mozzanataként éveket tölthettem ebben a közösségben. Korosztályos ob-érmekkel, ifjúsági válogatott kerettagsággal nem igazán lehetett kitűnni, és nekem fő emlékként inkább olyanok ragadtak meg, mint egy edzőküzdelemben az éppen a csarnokba látogató klubvezetőség szeme láttára gáncsos szaltóval eldobni Bíró Lacit (cserébe utána többet voltam a levegőben, mint a földön, de megérte), vagy megpörgetni Sike Bandit (a folytatásról lásd mint előbb…). Ifiként lehettem felnőtt-csb-győztes gárda tagja, amikor Bíró mögött második számú 52 kilósként akkor ugrottam be, ha nem volt tétje a meccsnek. Ettől még részesülhettem a fejedelmi prémiumból, az 1200 forintos vásárlási utalványt a Haller (akkor Hámán Kató) úti nagy ABC-ben lehetett beváltani, édesanyám évekig sütött azokban a teflontepsikben, amiket onnan hoztam. A fő ellenfélnek a Csepel számított, egyszer egy vitatott meccset – amikor Komáromi reklamálás gyanánt egy vödröt hajított be a szőnyegre – meg akartunk óvni, a „szigetországiak” pár nap múlva készséggel hozták a videót a tárgyalásra, a szalagról éppen az a szakasz hiányzott, amely az óvás tárgyát tartalmazta…
Utóbbi történetet megerősítette Sike András is, aki az 1991-es csapatbajnoki diadalnak oszlopos tagként, a tizenkilenc év szünet után jött ideinek pedig vezetőedzőként lehetett részese: „Óvott a Csepel, mi visszaóvtunk, a szövetség nem tudott dönteni, így végül megosztva nyertünk. A vödrös balhé miatt Komárominak és nekem büntetésül megvonták a kalóriapénzünk egy részét, ám a klub akkori szponzora jóvoltából egymillió forintot kaptunk, ami hatalmas pénznek számított.” Sike ifjú titánként már egy 1982-es szabadfogású csb-sikernek is részese lehetett, aztán kötöttben csodás sorozatot produkált a fradista aranycsapattal, amely akkor is aratott, amikor a csb-szinten összevonták a fogásnemeket, súlycsoportonként felváltva. „Ez egyéni sportág, de ilyenkor megteremtődött az igazi csapatszellem, olyanok is arattak bravúrokat, akiktől senki sem várta.”
Sike 1995-ig birkózott a Fradiban, még két évig a Bundesligában, 1999-ben edzőként tért vissza a szakosztályhoz. „Miután a mi generációnk abbahagyta, nem volt itt egy felnőtt sem, a mai menők, az azóta Eb-t nyert Bácsi Peti, az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoli és a többiek akkor indultak felfelé serdülőből. Öt éve már felnőtt szinten is számítottak, ám akkor kitalálták a szövetségben, hogy a Bundesligában szereplő birkózók nem indulhatnak el itthon. Erre ellaposodott, kis híján megszűnt a sorozat. Szerencsére idén a bundesligásokat is be lehetett vetni, két orosszal erősítettünk, s újra nyertünk. A következő győzelemre nem szívesen várnék tizenkilenc évet.” Sike a Vasas elleni döntő előtt volt fradista birkózókat keresett meg, hogy csináljanak hangulatot, s legyenek újra együtt: „Jönnének sokan, de a lapokból ma könnyebben kiderül egy Chicago Bulls–Los Angeles Lakers kosármeccs pontos ideje és helyszíne, mint egy birkózó-csapatbajnoki meccsé.”
A Fradi első, 1976-os csb-diadalából a bő harminc éve a gárdánál edzősködő Széles József a szőnyegen vette ki a részét, az ideiből pedig mellette, tanácsokat osztva. Az utánpótlás-nevelés hatvanon túljutott apostolát birkózócsarnokbeli kis szobácskájában kerestük fel, kupák, relikviák, fotók között, mintha a sportmúzeumban lennénk. „Amikor a nagy Ferencváros megszűnt, kényszerhelyzetbe kerültünk, szinte vegetáltunk, de mondtam a többieknek, vagy összefogunk, vagy elbukunk. Összefogtunk, s ennek is a gyümölcse a mostani csb-győzelem, amely az utóbbi idők legjobb hangulatú, legizgalmasabb küzdelme után született. Kiderült, hogy életképes egységet alkotunk.” A szakember idén megkapta a mesteredzői címet, többek között azért is, amit egyik tanítványának mondott látogatásunkkor: „Engem mindig itt találsz, na jó, pénteken ne keressél, szenteste van.” Ars poeticáját így fogalmazta meg: „A tanulás az első, de összeegyeztethető a sporttal. Aki sportol, plusztöltettel van megáldva, és boldogul az életben is, persze nem feltétlenül élversenyzőként. A nevelőedzőnek olyan patrónusnak kell lennie, mint egy szülőnek, rólad is tudom, milyen voltál, s mi történt veled azóta, pedig harminc éve találkoztunk először…”
Szerencsére nem utoljára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.