A legfőbb veszély a reform felpuhulása

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekvő bizalom. Ütemesen javul hazánk pénzpiaci megítélése, és ez már megmutatkozik a nemzetközi összevetésekben is. A napokban több, a globális gazdasági folyamatokat figyelő társaság arról számolt be, hogy Magyarország – az elmúlt időszak fejleményeinek hatására – már nem tartozik a legrizikósabb adósok közé. Az egyik legnagyobb londoni adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision tegnap nyilvánosságra hozta legfrissebb rangsorát. Az összesítés – amelyről az MTI közölt részleteket – azt mutatja meg, mely országnál mekkora a veszélye annak, hogy az adott állam nem törleszti államadósságát. A CMA idei első negyedéves listája szerint Görögország a legkockázatosabb, és kétséges Venezuela, Portugália és Írország államadósság-viszszafizetési képessége is. Hazánk az előző negyedévi kimutatás szerint még a tíz legkockázatosabb ország egyike volt, ám mostanra helyzetünk érdemben javult, amit a CMA azzal magyarázott: 2011 első három hónapjában a kelet-közép-európai térségben a magyar mutatók javultak a legnagyobb mértékben.


Rég nem voltak ilyen jók Magyarországon a kilátások. Az ország gazdaságának a helyzete a kedvezőtlen világpiaci környezetben viszonylag kedvezőnek mondható – jelentette ki Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője tegnapi sajtótájékoztatójukon.
Nemzetközi szinten a brókerház legutóbbi elemzésében vázolt – mára szerintük tényként megvalósult – kockázatok azonban nehézségeket okoznak, ilyenek a válság miatt megugrott költségvetési hiányok, a krízis hatásainak mérséklésére kialakult laza monetáris politikák, a kamatcsapda és a hitelszűke. Hazánk pozitív helyzete – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Török – főképp a hiteles kormányzati program felvázolásából és a végrehajtásához szükséges politikai többség meglétéből adódik. Ezenkívül Magyarországon az előbb vázolt négy kockázat is másképp jelent meg, mint a fejlett piacokon. A költségvetés hiánya például – amely a legtöbb országban a válság ellensúlyozására végrehajtott intézkedések miatt emelkedett meg 2008 után – nálunk már a kétezres évek elejétől kiugróan magas volt.
– A kormány komoly egyensúlyjavító programmal állt elő, amelyet a befektetők nagy optimizmussal fogadtak. Ezt a megelőlegezett bizalmat azonban az ország csakis úgy tarthatja meg, ha a Széll Kálmán-tervet felpuhulás nélkül képesek lesznek végrehajtani – mondta Tóth Gergely, a brókerház elemzője, aki szerint jelenleg kiváló lehetőségünk van arra, hogy kitörjünk a kullogó szerepből.
Taracky Andrej, a Buda-Cash devizapiaci üzletágvezetője arról beszélt, hogy nem a reformprogram bejelentése után közvetlenül, hanem március 15. után történt a fordulat Magyarország külpiaci megítélésében. Azóta erősödik a bizalom a forint iránt, és a nagyon lesújtó vélemények is eltűntek hazánkról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.