Ami összeköti Kelet-Európát

Emlékezz, Európa! címmel a Parlament felsőházi termében háromnapos vándorkonferenciát, illetve plakátkiállítást rendezett az 1956-os Pesti Srác Alapítvány. A konferencia fővédnöke Kövér László házelnök volt. A résztvevők a kelet-közép-európai népek ellenzéki mozgalmainak és forradalmainak leverését követő kommunista megtorlásokra emlékeztek.

Laczik Erika
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg a kiállítást. Kiemelte, fontos a történelmi igazság helyreállítása, a történelemhamisítás leleplezése. Katyn a szimbóluma annak, amit a kommunista diktatúrák arcátlan hazugsága jelentett. A kelet-európai népek közösen szenvedték el a terror embertelenségét, a kommunista rendszerek pedig emberiségellenes bűncselekményeket követtek el, és követnek el ma is – mondta. Hozzátette: „A nemzetközi jog értelmében az emberiség elleni bűncselekmények nem évülnek el. Ennek ellenére a kommunizmus bűneinek megtorlása az elmúlt húsz évben távolról sem volt kielégítő.”
Az 1956-os Pesti Srác Alapítvány kuratóriumának tagja, Székely Kornél grafikus 46 plakátot állított ki, ezeken a 12 kelet-európai ország ellenállásának történelmét dolgozza fel. Munkáin kronológiai sorrendben jelennek meg a vörös diktatúra gyalázatos évtizedei a cári család bestiális kiirtásától Wittner Mária 2001-es, a kommunista diktatúra örökségével élesen szembeforduló parlamenti beszédéig. Nyomon követhetők az 1953-as kelet-berlini, majd a poznani felkelés, a hazai ötvenhatos forradalom, a ’68-as prágai tavasz és a lengyel Szolidaritás harcának képei. A plakátkiállítás szinte a „keleti tömb” képes történelemkönyve.
A nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy súlyos tudatrombolást okozott a bolsevik terror, de „a szocialista rendszer tudatrombolása után ma egy új diktátum, a pénz tulajdonosainak nyomása és uralma, a Magyarországot prédának tekintő spekulánsok internacionalista hadserege ellen kell szabadságharcot vívni”. A kiszolgáltatott nemzetek soha nem érezhetik szabadnak magukat, „még akkor sem, ha most nem a tankok, hanem a bankok spekulánsai fenyegetik őket”. Lezsák kiemelte, fontos az erős, keresztény Európa, illetve Magyarország megteremtése.
Szakály Sándor arról beszélt a nemzetközi történészkonferencián: nagyot tévedtek azok a politikusok, akik azt hitték, hogy a bolsevikokkal lehet tárgyalni. M. Kiss Sándor az 1956-os magyar forradalom tisztaságát hangsúlyozta, Zombori István pedig az egyházak forradalom alatti helyzetéről, a történelmi egyházak neves vezetőiről tartott előadást. Darius Juodis litván történész az erdei testvérek harcáról beszélt. Litvániában, Észt- és Lettországban is hatalmas emberáldozatokat követelt az erdőkben bujkáló ellenállók harca, amelyet a megszálló szovjet hadsereg ellen vívtak 1947 és 1955 között. A poznani munkásfelkelésről Agnieszka Luczak, a ’76-os radomi és ursusi lázadásról Pawel Nowicki, a szolidaritás etikájáról Jerzy Snopek tartott előadást. Jan Kratochvil az 1968-as csehszlovákiai bevonulást idézte fel, Andreas Oplatka pedig a magyar emigránsok svájci befogadásáról emlékezett meg. A találkozó harmadik napja a sziklatemplomban tartott emlékmisével kezdődött, megáldották a vándorzászlót, a nemzetközi delegáció megkoszorúzta az ötvenhatos emlékművet a Kossuth téren. A konferencia Wittner Mária ’56-os szabadságharcos beszédével zárult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.