Az unió asztalán a gazdasági program

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap elküldte az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak a Széll Kálmán-terven alapuló felzárkózási (konvergencia-) programot, amely hazánk gazdasági pályáját rögzíti 2015-ig. A számításokkal alátámasztott terv hosszú évek óta az első, amely a reális lehetőségeket és mozgásteret veszi alapul az államadósság csökkentéséről és a gazdasági növekedés felpörgetéséről szóló programban.

Szabó Anna
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazánk által tegnap benyújtott felzárkózási program felvázolja az elkövetkezendő négy évre szóló, az ország megújítására vonatkozó gazdasági menetrendet. Az államadósság csökkentését és a munkahelyteremtést központba helyező terv 2015-ig részletezi azokat a lépéseket, amelyek az ország gazdasági növekedése és a versenyképesség erősítése érdekében elengedhetetlenek. A konvergenciaprogram a nemzetközi pénzügyi környezet kockázatai miatt két forgatókönyvvel is számol: az egyik egy óvatosabb, konzervatív számítás, amely évente 3-3,5 százalékos bővüléssel kalkulál, míg a dinamikusabb pálya felrajzolásakor 3,2-5,5 százalékos gazdasági növekedést vettek alapul. A programot, amely Széll Kálmán-terv téziseire épít, az uniós tagságunkból adódó követelmények szerint minden évben a legfrissebb EU-s előrejelzések figyelembevételével kell elkészítenünk. A terv – amelynek sarokszámait a kormány szerdán már elfogadta – legfontosabb üzenete az államadósság fokozatos csökkentése a jelenlegi 80 százalék feletti szintről 64,5 százalékra.
*
Ennek érdekében olyan szerkezeti átalakítások szerepelnek a programban, amelyek több területet érintenek: a munkaerő-piaci alapot, a gyógyszer-támogatási kasszát, a közösségi közlekedés átszervezését, a nyugdíjrendszer módosítását, valamint az önkormányzati és a felsőoktatási reformot. A konvergenciaprogram szerint az infláció idén négy százalék körül alakul, és 2013-tól eléri a Magyar Nemzeti Bank háromszázalékos célját, amelyet később is tartani lehet. Az államháztartási kiadások és bevételek egyenlege fokozatosan csökkenő deficittel számol, amely 2015-re már csak a bruttó hazai össztermék másfél százalékát teszi ki. A munkanélküliségre vonatkozóan a négyéves program a következő pályával számol: az idei 10,9 százalékos arány az óvatosabb számítások szerint 8,7, míg dinamikusabb gazdasági teljesítmény esetén 5,9 százalékra százalékra mérséklődhet.
A programban szereplő számok nagyrészt megegyeznek a legtöbb gazdaságkutató intézet idei és a jövő évre bemutatott eddigi előrejelzéseivel. A korábban már ismertetett intézkedéssorozat a hazai és a külföldi elemzők szerint jó eséllyel fenntartható növekedési pályára állíthatja a magyar gazdaságot, és hosszú ideje most kínálkozik a legnagyobb esély arra, hogy a gazdaság szerkezeti gondjait orvosolni lehessen.
Hazánk az uniós csatlakozás óta ad felzárkózási programokat Brüsszelnek, az első két évben vázolt pályáról azonban teljesen letért az ország, és a tervekben szereplő számok köszönőviszonyban sem álltak a valósággal. Jó példa erre, hogy a 2007-re vonatkozó programban háromszázalékos infláció, négyszázalékos gazdasági növekedés, 3,3 százalékos hiány és 58 százalékos államadóssággal állt. Ezzel szemben a deficit a tervezettnek közel a duplája lett, az adósság 66 százalékra kúszott fel, a növekedés pedig a tervben jelzett célkitűzés felét sem érte el, míg az infláció kétszer magasabb lett. Az elmúlt hat évben a felzárkózási programok leszakadási programokká váltak: míg az első polgári kormány alatt jelentősen, 55 százalékról 62 százalékra emelkedett az egy főre eső GDP az uniós átlaghoz mérten, addig a 2003-tól egyhelyben toporgott az ország, miközben leelőzött minket Szlovákia, és utolért minket Lengyelország is.
A most kiküldött program ezzel szemben a reális mozgásteret veszi figyelembe. A munkaerő-piaci kiadásoknál a kormány jövőre 195, később 213 milliárd forintot kíván megtakarítani, a nyugdíjrendszer átalakítása pedig három év alatt 351 milliárd forinttal csökkenti az idén háromezermilliárdot meghaladó kiadásokat. A gyógyszerkassza kiadásait az idei 343 milliárd forintról jövőre 83, később 120-120 milliárd forinttal mérsékli a kabinet. A program jól mutatja, hogy az adósság lefaragás tekintetében lényegében másfél évtized elveszett az ország számára: a 2002-es állapotot ugyanis csak 2016 után érhetjük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.