Döntött az AB: indok kell a felmentéshez

Alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény azon szabálya, amely lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését – állapította meg az Alkotmánybíróság (AB).

Bákonyi Ádám
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület februárban már alkotmányellenesnek nyilvánította a kormánytisztviselők indokolás nélküli felmentésének lehetőségét, most pedig rögzítette: a korábbi indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes. Az indokolás nélküli felmentés lehetősége a köztisztviselők esetében is sérti ugyanis a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot.

*

Az AB most sem vitatta, hogy az államszervezet hatékony működése indokolhatja a közszolgálati jogviszonyban álló tisztviselők felmentési lehetőségének könnyítését a korábbi szabályozáshoz képest, ennek azonban nem lehet módja a munkáltatói jogok gyakorlójának korlátlan döntésre való felhatalmazása. A testület az alkotmányellenes rendelkezést a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette. Ennek időpontjának meghatározásakor az AB figyelemmel volt arra, hogy – szemben a kormánytisztviselői jogviszonyra vonatkozó szabályozással – a köztisztviselői jogviszony megszüntetése az indokolás nélküli felmentést lehetővé tevő rendelkezés megsemmisítésével átmenetileg sem marad szabályozatlan.
– Tudomásul veszem a határozatot. A kormánytisztviselők után várható volt, hogy az AB konzekvens módon, hasonló döntést hoz a köztisztviselők esetében is – mondta lapunknak Kósa Lajos. A törvényjavaslat egyik előterjesztője, a Fidesz ügyvezető alelnöke hozzátette: a kérdésben új, alkotmányos megoldást kell találni.
A Jobbik megnyugvással vette tudomásul az AB határozatát. Szerintük súlyosbítja a kormánypárti képviselők felelősségét, hogy a Jobbik már a parlamenti vitában is hangot adott alkotmányossági aggályainak. Az MSZP arra szólította fel a kormányt és az önkormányzatokat, hogy azonnal állítsák le a kormánytisztviselők és a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását. Az LMP ugyancsak üdvözölte az AB-döntést, ami a párt szerint arra figyelmezteti a Fideszt, hogy a készülő új alaptörvény ellenére sem vonhatja ki magát a jelenlegi alkotmány hatálya alól. A KDNP szerint ha az állampolgárokra nézve kötelező, akkor a jogalkotókra is az az Alkotmánybíróság döntése. A kisebbik kormánypártban pontosan tanulmányozni kívánják a határozatot, s ennek megfelelően rendezik majd a kérdést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.