Elúszni látszó építői garanciák

Az egyik legnagyobb ingatlanberuházó tavaly húzta le a rolót, és bár felszámolása még tart, az már most látszik, hogy a több száz millió forintos hitelezői követelés egészének rendezésére a cégnek nem lesz fedezete. A társasházak közös tulajdoni részeit érintő hibákkal kapcsolatos panaszai például már szinte biztosan válasz nélkül maradnak.

Szabó Emese
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly bedőlt AL Holding 1999 óta volt aktív szereplő a hazai ingatlanpiacon. 2008-ig csak Budapesten több mint 2500 lakást adott át – nevéhez pedig olyan fejlesztések kapcsolódnak, mint például a Mandala kert, a Duna-parti Dagály sétány, Center társasház és az Origo társasház. A cég nevét fejlesztései mellett az is ismertté tette, hogy folyamatos résztvevője volt a lakásvásároknak, a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel együttműködve pedig negyedévente közzétette ingatlanpiaci indexét. A cég a 2008-ban beköszöntött válság óta küszködik gondokkal, tavaly pedig már a felszámolása is megindult – és bár az eljárás várhatóan csak az év végén zárul, a végeredmény már most sejthető: aligha lesz lehetőség a cég minden tartozásának rendezésére.
A felszámolást az AL Holding saját maga, valamint egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó társaság kezdeményezte. A cég legnagyobb hitelezője egy olyan bank, amelyik üzletrészen alapuló zálogjoggal bír, és közel 400 millió forintot követel a társaságtól. Egy másik fontos hitelező a Fővárosi Önkormányzat. Budapestnek nagyjából 200 millió forintos iparűzési adóval tartozik a cég. Ezen túlmenően egy hitelező végrehajtás alapján kétmillió forintnyi igényt nyújtott be, további tizenkét hitelező pedig közel 30 millió forintra tartana igényt. Az AL Holding felszámolóbiztosától azt is megtudtuk, hogy a hitelezők között jótállási, szavatossági hibák miatt két magánszemély és három XIII. kerületi társasház is szerepel, összesen több mint 25 millió forintnyi igénnyel.
A követelések rendezhetőségét az vonja kétségbe, hogy a cég tevékenységének zárómérlege szerint a társaságnak 24 millió forintos a vesztesége, mérlegfőösszege pedig 772 millió forint – viszont ez utóbbiból több mint 500 millió forint a cég kintlévősége, ami azt jelenti, hogy jelenleg nem áll a társaság rendelkezésére. A dolgot az is árnyalja, hogy mint a felszámolóbiztostól megtudtuk, ezen követeléseknek csak kis része hajtható be – azaz a cég most elérhető vagyona a felszámolási igényekhez képest elenyésző.
Jelenleg a felszámolási eljárásról azt lehet tudni, hogy a hitelező bank követeléseire nincs ingatlanfedezet, azok fedezete részesedésekben van. Már az is látszik, hogy a cég vagyona a bejegyzett végrehajtás alapján egy hitelezői követelésére, a banki követelések, illetve a magánszemélyek követelésének egy részére nyújt fedezetet. Biztos az is, hogy az iparűzési adóval kapcsolatos követelés rendezésére nem lesz keret, egyszerűen azért, mert a felszámolási költségek, a zálogjogosultak és a magánszemélyek követelései megelőzik az adóköveteléseket.
Ezt, valamint a társasházak követeléseinek kétséges rendezhetőségét hangsúlyozza Ruszthi Hunor ügyvéd is. Mint tőle megtudtuk, a felszámolás során meghatározott fizetési sorrend szerint kell rendezni a tartozásokat, tovább lépni pedig csak akkor lehet, ha az azonos csoportba tartozó hitelezők igényeit rendezték. – Az első helyen minden esetben a felszámolási költségek szerepelnek, beleértve a felszámoló munkadíját is – Magyarországon sok felszámolásnál egyébként már ez a tétel sem rendezhető. Ha mégis, akkor következnek a vagyont terhelő zálogjogi jogosultak követelései. Ezen igényeket a sorban egyebek mellett a magánszemélyek követelései követik – kivéve akkor, ha azok gazdaság tevékenységből származnak –, majd pedig az adó- és egyéb köztartozások rendezése következik. A sort végül az egyéb céges és nem magánszemély hitelezők zárják – ezek közé tartoznak a társasházak is – hangsúlyozza az ügyvéd, majd hozzáteszi, hogy ebből az következik, hogy a társasházak általában csak akkor jutnak követelésükhöz, ha a beruházó céggel szemben még a felszámolást megelőzően volt vagyont terhelő zálogjoguk – erre azonban a gyakorlatban kicsi az esély. Ez utóbbi egyben persze azt jelentheti, hogy a közös tulajdonban lévő épületrészek garanciájával kapcsolatos igények szinte biztosan nem rendezhetők. Problémát jelent az is, hogy az AL Holding épületeivel kapcsolatos garanciális problémák rendezésére a későbbiekben sem lesz lehetőség, hiszen a cég gyakorlatilag megszűnik majd. Az egyetlen lehetőség emiatt az – bár ez elég ritka –, ha a társasház bíróság előtt kéri a cég vezetőinek tartozásokért történő felelősségének megállapítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.