Erős emberek két térfélen

Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc bizalmasa szerint hazudik, aki azt állítja, hogy az MSZP-ben aszerint is nyilvántartják a politikusokat, hogy ki tekinthető a volt kormányfő és ki a mostani pártelnök támogatójának. A birtokunkban lévő, MSZP-s körökből származó kimutatás alapján például Lendvai Ildikó, Boldvai László és a Harangozó testvérek egyértelműen Mesterházy Attila mellett vannak, míg például Kiss Péter inkább Gyurcsány-szimpatizáns.

Török László
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet elemzője: Az MSZP elhúzódó válságának egyik oka, hogy nem tudta eldönteni, mi a viszonya Gyurcsány Ferenchez. A volt miniszterelnök köztudottan vissza szeretne térni az MSZP vezetésébe, s az is ismert, hogy ezt a pártelit meg akarja akadályozni. Így a 2012-es tisztújító kongresszus, de legkésőbb a 2013-as miniszterelnök-jelölés lehet a sorsdöntő küzdelem a két csoport között. Addig várhatóan eldől, hogy az „ismert arcok” és a feltörekvő pártvezetők közül ki melyik csapatba áll, kinek van nagyobb esélye a párton belüli győzelemre. Mivel a kongresszusra a megyék küldik a delegáltakat, a pártvezetésért versengő feleknek érdeke, hogy minél több párttagot maguk mellé tudjanak állítani. Ha nem sikerül a tisztújítás után a párt egységét megőrizni, az sem elhanyagolható kérdés, hogy a frakció többsége ki mellett áll. Ezért biztos, hogy mindkét fél számon tartja, mely párttagnak, politikusnak, településnek vagy megyének a támogatására számíthat egy sorsdöntő szavazáson.


Élénk érdeklődést váltott ki az MSZP-ben cikkünk, amelyben arról számoltunk be, hogy a párt különböző szintjein, de különösen a tisztségeket viselők vonatkozásában listák készültek, hogy kiderüljön, melyik politikus kit támogat inkább. A lapunknak név nélkül nyilatkozó szocialisták szerint sokan azt találgatják, ki és milyen célból adott erről információt. Vannak, akik azt mondják, a kiszivárogtatás összekovácsolhatja a pártot. Azt viszont mindenki egyértelműnek tartja, hogy a két különböző tábor legalább saját támogatóit nyilvántartja. Ebből természetesen tudnak következtetni a bizonytalanokra és az ellentábor tagjaira is.
A birtokunkban lévő dokumentum a frakciótagokat listázza: eszerint 15 képviselő vonatkozásában nem lehet tudni, hogy kit támogatnak, 27-en Gyurcsányt, 16-an Mesterházyt. A pártelnök mögött sorakozik fel állítólag Boldvai László volt pártpénztárnok, Botka László szegedi polgármester, Harangozó Tamás és Harangozó Gábor, Káli Sándor volt miskolci polgármester, Lendvai Ildikó volt pártelnök, Pál Tibor, a BM volt államtitkára, Puch László pártigazgató, Szanyi Tibor elnökségi tag, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Varga László, a Societas volt elnöke. Gyurcsány támogatójaként tartják nyilván Burány Sándort, Ficsor Ádámot, Kiss Pétert, Mandur Lászlót, Simon Gábor választmányi elnököt, Steiner Pált, Szűcs Erikát, Tukacs Istvánt, Vadai Ágnest, Varju Lászlót és Vitányi Ivánt. Mindkét tábornak vannak még tagjai a lista szerint, de a névsor ellenőrzése során informátoraink ellentmondóan nyilatkoztak velük kapcsolatban. Molnár Csaba, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform (DK) alelnöke az MTI-nek azt mondta, az MSZP-ben nem készülnek listák, és aki ennek ellenkezőjét állítja, hazudik. – Ha van ilyen lista, az hamisítvány – jelentette ki a volt kancelláriaminiszter hangsúlyozva, a DK-ban nem is foglalkoznak személyi és hatalmi kérdésekkel. Céljuk csak annyi, hogy a szocialistáknak legyen akkora támogatásuk, amellyel képesek leváltani az Orbán-kormányt. Az MSZP megújításáról azt mondta: a platformnak „nincs semmiféle konkrét időbeli terve” erre. Gyurcsány februári évértékelő beszédében hirdette meg, hogy az MSZP átalakításával új balközép demokrata pártot kell létrehozni, és azt javasolta: a szocialisták jövő évi kongresszusán alakítsák át az MSZP-t úgy, hogy képes legyen befogadni „az orbáni rendszer” demokratikus ellenzékének nagy részét.
Kovács László volt uniós biztos, és az MSZP korábbi elnöke sajtótájékoztatóján közölte, az MSZP-nek azzal kell indulni, aki 2014-ben esélyes választási győzelemre, de ezt előtte fel kell mérni. – Ma még nem lehet megmondani, hogy ez a személy Gyurcsány , Mesterházy vagy valaki más – mondta. A politikus innovatív személyiségnek nevezte Gyurcsányt, akinek sok ötlete van. Szerinte Gyurcsánynak egy-egy elképzelés megvalósítására, közzétételére kevesebb idő elég, mint Mesterházynak, mert a hozzá köthető DK kisebb szervezet, mint az egész MSZP.
A témában megszólalt Szabó Imre is (ő is MSZP-s országgyűlési képviselő, és a Pest megyei pártszervezet vezetője is volt), aki cikkünk kapcsán kifejtette, hogy a Magyar Nemzet Orbán Viktor kedvenc lapja, és nem hiteles, célunk pedig az – így a honatya –, hogy megbontsuk az MSZP-n belüli egységet és az erősödő összefogást. Szabó fideszes Gyurcsány-fóbiát és paranoiát tapasztal, hozzátette, hatalmi harcok nincsenek az MSZP-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.