Euró plusz, vagy mit akartok?

Ludwig Emil
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan tevékenységeket kell támogatnia az EU költségvetésének, amelyek valódi és kimondottan európai hozzáadott értékeket képviselnek – írja Svédország uniós ügyekért felelős minisztere lapunk március 28-i számában megjelent cikkében. Ezzel szemben a jelenlegi költségvetés java része nem felel meg e kitételeknek, mutat rá a problémára Birgitta Ohlsson. „A jövő uniós költségvetésnek tükröznie kell a valóságot: figyelembe kell vennie, hogy számos tagállam komoly költségvetési megszorításokra kényszerül” – figyelmeztet a miniszter, majd felsorol néhány olyan fontos területet – a kutatás-fejlesztéstől a környezetvédelmen, infrastruktúrán át a szervezett bűnözés elleni küzdelemig – amelyekre az eddiginél több forrást kell fordítani. Nem a svéd politikus asszony „felismeréseivel” van gondom, hanem azzal, amit két héttel korábban, egy másik újságban megjelent cikkben olvastam.
Az a hír pedig arról szólt, hogy az Európai Parlament költségvetési bizottsága 1500 euróval megemelte a képviselők rendszeres havi ellátmányának azon részét, amelyet munkatársak – eredetiben: „asszisztensek”, mint a futballbírók – foglalkoztatására költhetnek. Eddig 18,5 ezer euró jutott e célra havonta, mind a 736 képviselő ellátmánya részeként, ez forintban számolva eddig ötmillió volt, mostantól 5,45 millió. Nem tűnik nagy különbségnek, csak hát sok kicsi költségkeret-emelés sokra megy, a rezsi összesen 1,1 millió euróval – 320 millió forinttal – nő havonta, 13,2 millióval évente. Az unió lengyel költségvetési biztosa hiába kérte önmérsékletre a képviselőket, rámutatva az általános gazdasági és szociális válságra, a pluszköltséget már korábban megszavazta a parlament két legnagyobb, néppárti és szocialista frakciója, a többiek meg majd valahogy túlélik a csapást. Az emeléssel 108 millió forintra emelkedik évente az egy uniós képviselőre jutó tiszta rezsiköltség – az egyéb kedvezményekről, a gigantikus infrastruktúráról és adminisztrációról nem szólva –; érthető, hogy Bokros képviselő úr miért nem fogad szót az őt delegáló (idő közben elhunyt) MDF-nek, hogy adja vissza a mandátumát.
E brüsszeli bérhírekhez szorosan kapcsolódik az az Euró plusz paktumnak elkeresztelt versenyképességi terv, amely egységesíti az eurózónához tartozó országok adózását, adójának mértékét. Ehhez a paktumhoz nem csatlakoztunk, mivel Magyarország, ez idő szerinti gazdasági helyzetében nem engedheti meg, hogy elveszítse adóelőnyét a riválisaival szemben. Mi sem jellemzőbb, mint hogy a jelen állapotunkért felelős szocialisták és pénzügyi „szakértőik” most kígyót-békát fröcsögnek a kormányra, és különösen Orbán Viktorra, aki – szerintük és a Népszava szerint – „elriasztja a vállalatokat a nemzetközi tevékenységtől”. Nem, ne hívjunk orvost! – sokak szerint inkább rendőrt kellene –, majd elmúlik a febris histericusuk (hisztérikus lázuk), ha egy darab ideig nem találnak kritizálandó témát, a politizálás és képviselői munka helyett.
Mellesleg cseppet sem tűnik riasztónak, hogy az Euró plusz paktummal kapcsolatban, amelyet Csehország, Nagy-Britannia és Svédország szintén nem írt alá, épp a svéd miniszter asszony idézte az EU jövőjére nézve megkerülhetetlen választást: „reform vagy hanyatlás”. Az unióval összehasonlítva a magyar polgári kormány máris a „reformok” útján halad: befagyasztotta a parlamenti képviselők fizetését, drasztikusan megrövidítette a fizetett szabadságuk idejét és egyéb kedvezményeiket, hogy el ne felejtsük az országgyűlés létszámának tervbe vett, 40-45 százalékos csökkentését.
Tessék mondani, mi a probléma velünk?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.