Feloldották a szükségállapotot

Homsz főterét kiürítették a szíriai hatóságok szemtanúk szerint, ám a hírek nehezen kerülnek ki a városból, mivel lekapcsolták a telefonvonalakat. A megmozdulás vezetői korábban közölték, mindaddig nem hagynak fel tiltakozó mozgalmukkal, míg Bassár el-Aszad elnök nem távozik a hatalomból. A szíriai kormány közben elfogadta a szükségállapot feloldását.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban Netanjahu. Ha a közeljövőben Benjamin Netanjahu nem áll elő egy új béketervvel, a nagyhatalmak elismerik a független palesztin államot az 1967-es határokkal és Kelet-Jeruzsálem fővárossal – írja a Los Angeles Times amerikai és európai diplomatákra hivatkozva. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a múlt héten azt állította, a nemzetközi közösség nyomást gyakorolhat mindkét félre, hogy előrehaladjon a megrekedt békefolyamat. (S. L. S.)


A beszámolók arról szólnak, hogy Homszban a tüntetők Kairót próbálták másolni. Az Óra teret átkeresztelték Tahrír térre, élelmiszerkészleteket halmoztak fel, sátrakat állítottak, hogy addig ki tudjanak tartani, amíg az elnök le nem mond. A rendőrség azonban hétfőn éjszaka hangosbeszélőn távozásra szólította fel őket, majd könnygázzal és éleslövedékekkel menekülésre kényszerítette a tüntetőket. Jogvédők szerint legalább kétszázan meghaltak a hetek óta tartó tiltakozássorozat alatt, ezt az adatot azonban nem sikerült megerősíteni. A damaszkuszi kormány tegnap bejelentette, a Homszban és Banijaszban tapasztalt tiltakozássorozat szalafita fegyveres csoportok szervezésének eredménye, s ezek „terrorista aktivitását” nem fogják tűrni. Szalafitának nevezik általában azokat a szervezeteket, amelyek az al-Kaidához hasonló, radikális iszlamista alapon álló csoportok, a BBC tudósítója pedig megjegyzi, a bejelentés alapján várható, hogy a kormány a terrorista fenyegetés nevében szét fogja zavarni a tüntetéseket. Szíriai beszámolók szerint Homszban terroristák öltek meg tíz tüntetőt, nem a katonák lövései.
A szíriai kormány közben tegnap elfogadta az 1963 óta érvényben lévő szükségállapot feloldását célzó törvénytervezetet. A kabinet egyúttal a politikai foglyok pereit kezelő állambiztonsági bíróság eltörlésére vonatkozó jogszabályra is rábólintott, valamint engedélyezte a békés tüntetéseket. Az elfogadott törvénytervezetekről még hiányzik Bassár el-Aszad szíriai elnök aláírása, de megfigyelők szerint ez csak formalitás. Ennek ellenére a tüntetések erősödtek, amely a térség stabilitása szempontjából is aggasztó. Szíriától függ ugyanis Libanon helyzete, valamint az ott működő Hezbollah támogatása is. Ezzel együtt Szíria Irán szoros szövetségese, s ismert, hogy a Hamász iszlamista palesztin mozgalom politikai vezetői is Damaszkuszban élnek. A kormánnyal tárgyal Izrael is a megszállt Golán-fennsík ügyében, így ha az ország irányíthatatlanná válna, az egyik térségbeli hatalomnak se állna érdekében. Az Egyesült Államok is tagadta, hogy megpróbálná aláásni a szíriai kormányt, amelyről a WikiLeaks honlap által kiszivárogtatott követségi levelezés tanúskodik. Mark Toner amerikai külügyi szóvivő a CNN-nek nyilatkozva azt állította, az Egyesült Államok célja nem a szíriai kormány aláásása, csak demokratikus jellegű intézmények kialakítása, ahogy a világon máshol is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.