Fordulatokkal indult a Hunvald-per

Megkezdődött tegnap a volt erzsébetvárosi MSZP–SZDSZ-es önkormányzati vezetők és társaik büntetőügye a Fővárosi Bíróságon. A Hunvald-ügy eredetileg huszonöt vádlottjából kilenc személy ellen a bíróság elévülésre hivatkozva megszüntette az eljárást, az ügyészség fellebbezett. A vádlottak többsége nem ismerte el a bűnösségét.

Swendt Pál
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként ismertette Vincze Piroska, a Fővárosi Bíróság (FB) bírója az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőügy első tárgyalási napján korábbi végzésüket, amely alapján az eredetileg 25 vádlottból egyelőre 16 maradt. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a másodrendű vádlott Hunvald György egykori MSZP-s polgármesternek és az elsőrendű vádlott Gál Györgynek, a kerület gazdasági bizottsága korábbi SZDSZ-es elnökének és huszonhárom társuknak az elmarasztalását kérte a 2003-tól kezdődő bűncselekmények miatt. A lapunkban ismertetett vádirat alapján az ügyészség szerint a vádlottak a bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel és egyéb bűncselekményekkel több mint 600 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak. Ugyanakkor az FB az ingatlanügyben szereplő strómanok, tizenhárom vádlott esetében elévülésre hivatkozva megszüntette az eljárást. Egyelőre azonban csak kilenc vádlott esett ki, mert négyüket más, illetve a bíróság szerinti 2006-os elévülési határidő után elkövetett bűncselekményekkel is vádolják. A bírósági végzés ellen a KNYF fellebbezett.

*

Az ügy érdekessége, hogy Vincze Piroska az a bírónő, akinek tanácsa 2009 márciusában felmentette Molnár Csaba egykori rendőr alezredest, a Kulcsár-ügy volt főnyomozóját. Bírósági forrásokból úgy tudjuk, a fellebbezésében az szerepel, hogy a 2006-ban tett feljelentésben – amely a 2003–2004-es bűncselekményekről számolt be – nemcsak a strómanokat és megbízóikat, de az általuk elkövetett közokirat-hamisításokat is megnevezik. Ennek alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda 2006 augusztusában hűtlen kezelés gyanújával rendelt el nyomozást, de a bevett gyakorlat szerint az erről szóló feljegyzés nem tartalmazta a feljelentésben szereplő összes bűncselekményt. A Fővárosi Bíróság szerint a nyomozás elrendelése olyan eljárási aktus, amely megakasztja az elévülést, azonban formai hiba, hogy nem nevesítették a közokirat-hamisítást is. A Hunvald-ügy öttagú bírói tanácsa szerint ezért nem egyértelmű, hogy erre irányult volna a nyomozás, vagy sem, s úgy ítélték meg, hogy ez nem szakította meg az elévülést. Úgy tudjuk, a KNYF álláspontja az, hogy a feljelentő nevesítette a közokirat-hamisítást mint olyat, ami közrejátszott a bűncselekmények elkövetésében. Fellebbezésükben leírták, a nyomozó iroda már a feljelentéskiegészítésben beszerzett olyan cégiratokat és más dokumentumokat, amelyek bizonyítják a vagyon elleni bűncselekmény elkövetését, ezért a nyomozás elrendelése, s az azt követő és megelőző eljárási cselekmények többszörösen félbeszakították az elévülést. A KNYF fellebbezését a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséghez nyújtotta be, ahonnan az irat a Fővárosi Ítélőtáblára kerülhet.
Két sokadrendű vádlott beteget jelentett. Bartos Gábor harmadrendű vádlott, aki – Kardos Péter, a VII. kerületi pénzügyi bizottság egykori SZDSZ-es elnöke barátjaként – fiktív munkaszerződéshez, bérlakáshoz jutott, s a Szabó Zoltán korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő kerékbilincselési ügyében eljárt volt erzsébetvárosi jegyző, Kálmán Zsuzsanna nem jelent meg a tárgyaláson. Egészségi állapota Gál Györgynek is megrendült, a tárgyalást a bírónő megszakította a volt SZDSZ-es látható rosszulléte miatt, aki vizet kért.
Fazekas Géza, a KNYF osztályvezető ügyésze felolvasta a lapunkban már ismertetett vádiratot. Molnár Marcell, a sértett erzsébetvárosi önkormányzat jogi képviselője az ülésen bejelentette, fenntartják polgári jogi igényüket az ügyészség által tételesen kimutatott csaknem 640 millió forintos kárra. A bíróság Gál Györgynél megerősítette a 604 millió forintos, Hunvald Györgynél a 455 milliós korábbi vagyonzárolást, és zár alá vételt rendeltek el további vádlottaknál. Valamennyi érintett fellebbez.
A megjelent vádlottak közül Kardos és az egyik stróman, Predák Sándor részben, a másik, Szijjártó a korábbi tizenkétrendbeli helyett csak egyrendbeli közokirat-hamisítás miatt ül a vádlottak padján, teljesen elismerte bűnösségét. A politikusok és egykori üzletfeleik tagadták a vádakat.
A tárgyalás egy részében zárt ülést rendeltek el, ugyanis az ügyészség a vádirathoz államtitkot tartalmazó iratokat csatolt. Fazekas Géza jelezte: ezek összefüggnek a tárgyalás elején a negyedrendű vádlott védője, Zámbó Gyula felvetésével. – Nem kaptuk meg Nagy György gyanúsítotti kihallgatásának jegyzőkönyvét – mondta a jogász. Nagy az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy koronatanúja, csaknem valamennyi épület értékesítésének főszereplője. Nagy vélhetően nyomozási alkut köthetett.
A tárgyalás jövő kedden az elsőrendű vádlott kihallgatásával folytatódik. Áprilisban a vádlottak közül várhatóan Gál György, Hunvald György, Kardos Péter és Kormos Lajos vallomását hallgatja meg a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.