Gutenberg újrázó története

Az e-book jövőjéről megoszlanak a vélemények: a felmérések szerint a magyar könyvpiaci forgalomnak mindössze fél százalékát teszik ki az elektronikus könyvek, amelyeket nemcsak az egyelőre nagyobb befektetésnek számító e-könyvolvasóval, hanem számítógépen vagy okostelefonon is olvashatunk. A könyvfesztiválra megjelent egy e-book kalauz is egy informatikus és könyvtáros végzettségű szerző, Kerekes Pál tollából hagyományos könyv alakban, ami jól illusztrálja a helyzet átmenetiségét.

R. Kiss Kornélia
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan idegenkednek az e-booktól. Az ok lehet a könyv szeretete is, de a többségnél talán csak annyi, hogy nem ezt szokták meg, esetleg még meg sem található elektronikus formában az, ami érdekli őket. Az e-könyv ellen szólhat az is, hogy éppen eleget bámulja a XXI. század embere a képernyőt, nem vágyik rá még irodalomfogyasztás közben is. Másfelől kétségtelen, hogy Magyarországnak a nagy lépésekhez, a lendületes fejlődéshez időnként egy-egy Széchenyi kellett, hogy az addigra már erősen lemaradt szekeret legalább visszatolja a mezőnybe. Nem árt tehát levetkőzni a kezdeti viszolygást, ha már a világ az elektronikus könyvek felé halad.
Nehéz lemondani a könyv színéről, szagáról, a lapok zizegéséről és a falakat beborító könyvespolcok hangulatáról, és mindezek fényében önmagában sovány érv, hogy az elektronikus könyv piacra kerülésével és elterjedésével több hely lesz a lakásban. Elzárkózni azonban – ahogy Kerekes Pál is írja – nem szabad.
Kerekes Pál lépten-nyomon felidézi Gutenberget a könyvfesztiválra megjelent e-book kalauzában, párhuzamba állítva a nyomtatás feltalálását az elektronikus könyv piacra kerülésével; hasonló, változásokkal teli korban működött az első nyomdász, és a találmány is új helyzetet teremtett a kommunikációban. Talán még az innováció leglelkesebb hívei sem mondanák, hogy a könyvről ezek után le is lehet mondani – el sem tudom képzelni a regénylapozgatás nélküli szép új világot.
Kerekes Pál kalauzából azonban kiderül, hogy számos területen lehet előnye az e-booknak, és könyvében igyekszik ezeket a praktikus tulajdonságokat hangsúlyozni. Az egyetemistákat és a szakembereket anyagilag jelentősen megterheli a méregdrága (és sok területen percről percre frissülő) szakirodalom beszerzése. Elektronikus könyvvel lényegesen olcsóbb, jobban kereshető, rendszerezhető és egyszerűbben tárolható a szakirodalom, amely a nap bármely órájában letölthető, és még utánjárás sem szükséges a frissítéshez.
Kézenfekvő előny, hogy az e-book segítségével megspórolható a felesleges papírfogyasztás is, főleg olyan könyvek kiadása esetén, amelyekről utóbb kiderül, hogy bár nagy példányszámban adták ki őket, keveseket érdekelnek. Az újrahasznosítás pedig – írja Kerekes Pál –, ha megvalósul egyáltalán, sok időbe telik, és sok költséggel jár. Feleslegessé vált műtől megszabadulni e-bookkal mindennél egyszerűbb – egyetlen kattintás.
(Kerekes Pál: Az elektronikus könyv kisenciklopédiája. Kossuth Kiadó, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.