Gyanús sejtosztódás a kutatóközpontban

Élelmiszer-biztonsági ellenőrzésekkor felhasználható antitestek, úgynevezett sejtvonalak áron alul való értékesítése és jogosulatlan uniós pályázati pénzek elköltése miatt fordult a Pest Megyei Főügyészséghez a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont ügyében Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos.

Dénes Zoltán
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minisztériumi engedély nélkül szervezték ki magánkézbe a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) diagnosztikai laboratóriumának tevékenységét – állítja a Pest megyei főügyésznek írt levelében Budai Gyula. Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos új bizonyítékok előkerülése miatt kéri a vádhatóságtól, hogy indítsák újra az ügyben 2009-ben lezárt nyomozást. A kormánybiztosi átvilágítás alapján ugyanis úgy ítélte meg, hogy – a Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi beadványának megfelelően, illetve az MBK álláspontjával ellentétben – a rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapítható a hűtlen kezelés, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az európai közösségek pénzügyi értékeinek megsértése bűntettek elkövetésének gyanúja.
Feltételezése szerint a kutatóközpont áron alul értékesítette a saját fejlesztésű, ellenanyag-molekulákat termelő, úgynevezett monoklonális sejtvonalakat egy magáncégnek. Ezt követően olyan antibakteriális molekulák fejlesztésére nyújtott be pályázatot, amelyek a rendőrségi nyomozás adatai szerint már rendelkezésére álltak a tender benyújtásakor. E pályázaton az MBK 24 millió forintos uniós és hazai forrást nyert el. Az ügyben a Nemzeti Vám- és Adóhivatal elődje, a vám- és pénzügyőrség kezdett nyomozni.
A biotechnológiai kutatóközpont 2006-ban kötött tizenegy hibrid sejtvonalra vonatkozó adásvételi szerződést a Soft Flow Hungary (SFH) Kft.-vel, és e megállapodás részét képezték a már említett antibakteriális molekulák is. Ezt követően a felek közös céget alapítottak Soft Flow Biotechnology Kft. néven. Az SFH Kft. a közös cégbe az állami kutató által kifejlesztett sejtvonalakat apportálta a közös cégbe 8,5 millió forintos értékben. Ezzel kijátszották a sejtvonalak továbbapportálására vonatkozó tilalmat – áll a kormánybiztosi hivatal feljelentésében. Mint írják, a büntetőeljárás során készült szakértői vélemény a sejtvonalak valós értékét hetvenhétmillió forintban állapította meg. Ráadásul a nyomozás során kiderült, hogy az állami kutatóközpont valójában hetvenegy sejtvonalat adott át a magáncégnek. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint már ez felveti a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.