Hosszú úton a halhatatlanságig

ASZTALITENISZ<br /><br />Keveset hallunk róla, pedig Mednyánszky Mária tizennyolcszoros világbajnokként a világ valaha élt legeredményesebb női asztaliteniszezője, az 1920-as és 30-as években sorra halmozta sikereit. Lakását, hallását elvesztette, de tartását nem, azt például nem engedte, hogy ütőt nevezzenek el róla. A 78 évet élt sportolónő ma lenne 110 éves.

Radványi Benedek
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világbajnokságot egyéniben 1926-ban, 1928-ban, 1929-ben, 1930-ban és 1931-ben nyert, női párosban további hét, míg vegyes párosban hat alkalommal diadalmaskodott. 1928-ban, 1930-ban és 1931-ben triplázott, ezeken kívül hat ezüstöt és négy bronzot ütött össze vb-ken, huszonhétszer nyert magyar bajnokságot. Belegondolni is borzongató, mi lett volna, ha nem csak 1988-ban kerül fel az olimpiai műsorba az asztalitenisz…
Mednyánszky Mária fényes sikereit azonban nem követte határtalan megbecsültség a Rákosi-rendszer idején. „1951-ben megállt előttünk egy fekete Pobeda, Mező elvtárs beállított a lakásunkba, és közölte, hogy ez mostantól az övé. Másnap költöztünk” – meséli fia, Klucsik László, aki Hosszú az út a halhatatlanok csarnokáig címmel könyvet is írt a bajnoknőről. „Édesanyám elszaladt Sebes Gusztávhoz, aki beszélt Rákosival, de csak annyit ért el, hogy nem egy két-, hanem egy négyszobás lakást kaptunk cserébe.”
Mednyánszky Mária 1941-től 1942-ig a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya is volt, és azért nem tudott tovább a csapattal dolgozni, mert elvesztette a hallását. Fia állítja, akkoriban több asztaliteniszező megsüketült, mégpedig azért, mert a pingponglabda faütővel ütögetése nagyon monoton volt, és ez megsértette a fülidegeket. 36 évesen, a prágai világbajnokságon is csak azért nem győzött a vegyes páros döntőjében, mert a cseh közönség folyamatos fütyülése zavarta az akkor már romló hallását. Élete második felében egy jegyzetfüzet segítségével kommunikált, és megtanult szájról olvasni is. Ezután már csak családjának és hobbijának, a kertművelésnek élt.
Fia még egy érdekes történettel jellemezte édesanyját. 1968-ban meghívta magához a valaha élt legeredményesebb férfi asztaliteniszező, Barna Viktor, aki a Dunlop Gumigyár labdaosztályának vezetője volt, és a gyár az ő tanácsára kezdett el pingpong-felszerelések gyártásával foglalkozni. Elmondta neki, hogy új ütőjüket róla szeretné elnevezni, és ezért tízezer márkát is felajánlott. Ám hiába az alacsony nyugdíj, Mednyánszky Mária így válaszolt: „Ötven évig amatőr voltam, és az is maradok.”
Így ütőt nem neveztek el róla, de a mai napon az ő nevét viselő diákversenyen emlékeznek meg a 110 éve született Mednyánszky Máriáról, aki 1993-ban bekerült az asztaliteniszező halhatatlanok csarnokába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.