Illegális arzenál Isaszegen

Jelenleg is használatos, illetve világháborús gránátok, bunkerrombolók, aknák, aknavetők, maroklőfegyverek, puskák is voltak abban az arzenálban, amelyet tegnap foglaltak le a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a Pest megyei Isaszegen.

Csibra Tibor
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisebb háborúhoz is elegendő harci eszközt egy helybeli férfi, a 35 éves K. István családi házánál találták meg a kommandósok. – Az illegálisan tartott szerkezetek tulajdonosa ellen a hatóság lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés miatt indított eljárást, egyúttal kezdeményezték a gyanúsított előzetes letartóztatását – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese.

*

A dandártábornok nem közölt részleteket arról, hogy a nyomozók milyen információk alapján jutottak el K. Istvánhoz, mint mondta, az értesülés a TEK társszerveitől származott. A rajtaütés helyszínének, Isaszegnek azért is van különleges jelentősége, mert a település alig több mint három kilométerre található Gödöllőtől, ahol Magyarország soros uniós elnökségének apropóján a hétvégén csúcstalálkozót tartanak. A jelenleg is tartó vizsgálat eddig nem mutatott ki olyan információt, hogy K. István a gödöllői rendezvényeket kívánta volna megzavarni, a szakemberek szerint a férfi illegálisan kereskedett a fegyverekkel. A nála talált harci eszközök elképesztő mennyisége és Gödöllő közelsége azonban megkívánja, hogy a TEK minden szempontból felderítse, a fegyvergyűjtemény köthető-e bármilyen terrorista sejthez, vagy jelenthet-e hazánkra terrorveszélyt. Bodnár Zsolt felhívta a figyelmet, hogy a TEK egyfajta szűrőszerepet is ellát, vizsgálja a veszélyesnek tűnő illegális szervezeteket, így az általa végzett felderítés meg is előzheti a terrorista támadásokat.
A gyanúsított, K. István szakács végzettségű, de a fiatalember hivatásos katonaként is dolgozott, és a honvédségnél tűzszerész szakképesítést szerzett. A fegyverek egy részét korábban hatástalanította, de a szakemberek szerint azokat egy laikus is könnyűszerrel visszaalakíthatta volna éles eszközökké. A terhelt együttműködik a hatósággal, néhány elrejtett harci eszközt maga mutatott meg a helyszínelőknek.
A vizsgálat egyik fő szempontja K. István kapcsolati rendszerének feltérképezése, hogy a férfi kiktől vett, kiknek adott el fegyvereket, és azok között vannak-e olyanok, akiknek közük lehet illegális szervezetekhez. Az isaszegi házban tartott házkutatáskor több olyan eszközt találtak a nyomozók, amelyeket a gyanúsított már régebben szétszerelt, de a robbanóanyaguk hiányzik, a hatóság még vizsgálja, hogy ezeket a gyanúsított hova tehette. Bodnár Zsolt szerint hazánkban egy-két ezerre tehető azoknak az embereknek a száma, akik illegálisan kereskednek fegyverekkel, hadi eszközökkel. Az isaszegi eset vizsgálatának eddigi adatai szerint K. Istvánnak nem volt más foglalkozása, az illegális fegyverkereskedésből élt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.