Kegyelmi állapot

Szabó Anna
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csend honol a saját magukat függetlennek aposztrofáló gazdasági megmondóemberek háza táján. Akik még akár egy-két hete is gazdasági ámokfutásról, fenntarthatatlan pályákról és hibás stratégiákról szakértettek, most hirtelen nem lelik a helyüket. Magyarország gazdasági mutatói ugyanis – minden negatív várakozásuk ellenére – a bizalom visszatértét és az eddig megtett gazdasági lépések helyes irányát igazolják vissza. A piacok az eddigi és a jövőre vetített stratégiában szereplő alapvetéseket fogadták el és találták megvalósíthatónak, hitelesnek, ám ez természetesen nem jelenti azt a tökéletességet és csalhatatlanságot amit sokan számon kérnek.
Miközben az euróövezet újabb és újabb válságokat él át – most éppen Portugália és Spanyolország került a terítékre – hazánkról kezd lekopni a korábbi szégyenbélyeg. Viszik (mit viszik, túljegyzik!) az állampapírjainkat forintban és most már dollárban is, a visszatérő befektetői bizalom egyre lejjebb húzza a kötvényeinkért fizetendő hozamokat. Jelentjük, kedvezőbb kamaton kapunk hitelt a pénzpiacokon, mint a Nemzetközi Valutaalaptól, sőt a kötvényvásárlók semmiféle diktátumot nem követelnek tőlünk, amiért magyar kötvényt vásárolnak, és a kormányzati gazdaságpolitikát sem kívánják kemény feltételekkel a szándékokkal ellentétes irányba terelni.
Kellemesen alakul a forint árfolyama is, ám ismét szögezzük le, hogy jórészt a kedvező külföldi széljárásnak köszönhető, hogy a hazai fizetőeszköz megint a térségi devizákkal együtt erősödhetett, és a világ tíz legjobban teljesítő devizája lett az utóbbi hónapokban.
A sokat szidott Széll Kálmán-tervet és a magánnyugdíjpénzek átterelését is elismerte a piac. Az államadósság mérséklődik, s a gazdaság végre elindult a kilábalás útján. Magyarország kockázati mutatója ennek köszönhetően rég nem látott kedvező szinteken pihen. A legfrissebb bizalmi index háromszor jobb, mint Gyurcsány Ferenc 2009-es brüszszeli tündöklése idején, amikor a volt kormányfő ismeretlen indíttatásból úgy érezte, hogy felhatalmazást kapott arra, hogy az egész régiónak pénzt kérjen az uniótól. Az akció látványos bukással végződött, a „felkarolt” térségi államok sorra határolódtak el a magyar felvetéstől; kockázati mutatónk az egekbe szökött.
Mára lekerültünk a szégyenpadról, csikorogva, de beindult a gazdasági növekedés, és ha minden ebben a mederben halad, nyár végére felminősíthetik az országot. Nem tudni meddig tart ez a kegyelmi állapot, de a kormányzás első tíz hónapja után most így áll a mérleg.
Az idő rácáfolt azokra, akik vesztes csatákat, biztos bukást vizionáltak. Ennek ellenére jó ha az eszünkbe véssük, hogy a legtöbb ellendrukkerünk nem külföldön, hanem itthon vár a következő hibás lépésre, amit kipellengérezhet. A fent felsorolt mutatók javulását és a bizalom látványos visszatérését a mindig is elfogulatlan GKI gazdaságkutató intézet – tudják, az Amway-ügynökös, szocialista exkormányfőjelölt Vértes András vezette – a következőképp összegezte: „az elmúlt háromnegyed év gazdasági hatásai elég tragikusak”.
A helyzet tragikomikus. A fent említett GKI 2008 októberében, a válság begyűrűzésekor, a tőzsdék mélyrepülésekor a következőképp látta hazánk gazdasági helyzetét: „az egyensúly, ha szerényen is, de javul, az infláció lassan csökken”. Novemberben, amikor Magyarországnak már a valutaalapnál kellett hitelért könyörögnie, a GKI legfrissebb előrejelzésének A közeledő euró címet választotta. Decemberben, amikor már egész Európában válságintézkedéseket kellett hozni, és percről percre romlott a helyzet, az elfogulatlan intézet „kényszerűen gyors egyensúlyjavulást és bővülő exportot” prognosztizált.
A megmondóemberek és főállásban aggódó gazdaságpolitikusok most jobb híján elővették a bűvös hiányt. Mármint a tavalyi deficitet, ami kicsivel – 0,4 százalékkal – ugyan, de tényleg több lett a tervezett 3,8 százaléknál. Nem mintha a lakosság a költségvetési hiánycéllal kelne és feküdne, de ez a különbség körülbelül 80 milliárd forint volt. A szocialista–szabad demokrata vezetés idején a tervezett és a valós deficit differenciája ezermilliárdos nagyságrendű volt, mégis sokkal kevesebben kongatták a vészharangot.
Tavaly májusban gazdasági vészhelyzetet, lyukas költségvetést, kifizetetlen számlahegyeket örökölt az új kormány, ráadásul a nemzetközi téren is válság válságot követ azóta is. Először a görögök, majd Dubaj, ősszel az írek, most pedig Portugália és Spanyolország.
Most nem szabad hibáznunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.