Kézis színskála: élénkzöld és falfehér

Egyik magyar együttes sem győzött saját csarnokában tegnap a kontinentális női kézilabdakupák elődöntőinek visszavágóin, de a két következmény között ég és föld a különbség: a Győri Audi ETO a spanyol Itxako Navarrával játszott 24-24-gyel kiesett a Bajnokok Ligájából, az FTC-Rail Cargo Hungaria viszont a francia Metz elleni 27-29 dacára bejutott a KEK fináléjába.

Ballai Attila
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszprémi fölény. Az esélyeknek megfelelően a Veszprém szerezte meg a végső győzelmet a férfi kézilabda Magyar Kupában, miután a vasárnapi döntőben 37-19 nyert a PLER együttese ellen. A veszprémi alakulat huszadik alkalommal hódította el a trófeát. A 3. helyért: Tatabánya–Vác 29-25.


Ötgólos hátrány ledolgozásához először is lőni kell öt gólt. Az ETO-nak ez tegnap az 21. percre jött össze, ami azt mutatja, hogy a spanyolok védekezésének továbbra sem sikerült megtalálni az ellenszerét. Sőt, az ellenféltől abszolút független hibákkal, rossz passzokkal, labdakezelésekkel rontotta saját sorsát a Győr, amely e bizonyos ötödikkel is csak 8-5-re szépített. Aztán meg sem állt 8-8-ig, de félidőben már megint 12-10 volt oda, úgyhogy a győri publikum harminc perc alatt kétszer kiáltott ébresztőt. Az összesített állás mínusz hétre romlott, és a mieink játéka alapján legfeljebb találgatni lehetett: vajon nagyon is érzik, mekkora a baj, és ez blokkolja őket, vagy épp ellenkezőleg, még nem érzik eléggé. Persze lehet, hogy ebben az ötéves, szakadatlan díszmenetben tulajdonképpen törvényszerűen ütött be a holtpont, sajnos a legrosszabbkor.
Hiányoztak a lerohanások, a szélekre és a beállóra kihegyezett akciók, maradt a felállt fal elleni küszködés, középről. Szünet után e téren valamelyest javult a helyzet, de összességében nem. A nem virtuóz, ám erőszakos, gyors és dinamikus, a saját stílusukat könyörtelenül érvényesítő, ezzel leginkább szerb vízipólósokat idéző vendégek többször is három góllal vezettek, és úgy értek el 24-24-es döntetlent, hogy a kimagaslóan legjobb magyar klubnak hazai pályán egyetlen másodpercnyi valós esélye sem volt a továbbjutásra. Szomorúan ismerte ezt el Görbicz Anita is: „Sajnos, el kell fogadnunk, a spanyolok jobbak, a két mérkőzés eredménye alapján mi mást tehetnénk? Az a legszomorúbb az egészben, hogy csapatként nőttek fölénk, így ejtettek ki bennünket.”
Hol játsszuk a döntőt? Itthon, esetleg a SYMA csarnokban vagy Dabason? – latolgatta több fradista még a mérkőzés előtt, jelezve, hogy a négygólos idegenbeli sikerrel lezártnak tekinti a továbbjutás kérdését. Ám a franciák még nem mondtak le róla, hogy a KEK-finálé helyszíne Metz legyen, és esélyeiket növelhette, hogy az FTC továbbra is tele van betegekkel, sérültekkel. Így ha valamelyik kulcsembere gyengélkedik, Elek Gábor elvétve cserél, mert a belső posztokon szinte nincs kit bevetni, és szurkol, ami egy edző számára roppant kiszolgáltatott szituáció.
Az első félidő derekán, 10-5-nél azonban úgy tűnt, ennyi muníció is bőven elegendő, különösen úgy, hogy a több francia és két horvát válogatottal felálló vendégek nem bírtak Pastrovics kapussal. Aztán már-már észrevétlenül, de mégis egyre feljebb lopakodtak, 13-12-re fordítottak, szünet után pedig többször is vezettek egy góllal. De kettővel csupán egyszer, az utolsó percben, 29-27-re. Köszönhetően elsősorban Pastrovicsnak, aki mínusz egynél számos ziccert fogott, így a szakadék szélére sosem engedte az egyébként végig eltökélten és koncentráltan küzdő csapatát. A Népligetben talán sosem örültek még így vereségnek, hisz a Fradi 58-56-os összesítéssel bejutott a döntőbe, ami általában is hatalmas bravúr, de a megtizedelt FTC-től még inkább az.
Pastrovics Melindának több alapos oka volt tehát a lelkendezésre: „Fontos pillanatokban fontosakat védtem, de az érdem a csapaté. Tulajdonképpen játszottunk már két előre hozott döntőt a Viborg, majd a Metz ellen, de az igazi még csak most jön, és már nem szabadna kiengednünk a kezünkből a kupát.” Már csak azért sem, mert a túloldalról beérkezett spanyol Mar Alicante nem a Viborg vagy a Metz szintje, de akad ennél emelkedettebb érv is: az egyik kapu mögött Felvidék, a másiknál Székelyudvarhely feliratú zászló jelezte, hogy az FTC-Rail Cargo Hungaria összmagyar üggyé lett, és egy sportolói közösség számára nincs ennél magasztosabb felelősség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.