Magukra hagyott gazdák, leépülő helyi termelés

Árva László
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évek során a hazai agrárgazdaság átalakulása nagyon nehéz helyzetbe hozta a vidéki lakosság jelentős részét. A végig nem gondolt kereskedelemi liberalizáció, az import-élelmiszerek minőség-ellenőrzésének lazítása, a külföldi élelmiszer-kereskedelmi láncok drasztikus térnyerésének megengedése, valamint a koncepciótlan élelmiszer-ipari privatizáció nyomán a magyar agrárgazdaságon belül elsősorban csak az alacsony hozzáadott értékű – és alacsony élőmunka igényű – szántóföldi növénytermesztés fejlődött jelentősebb mértékben, miközben a nagyobb hozzáadott értékű és nagyobb élőmunka igényű állattenyésztés és az élelmiszeripar visszaszorult. Nyugat-Európában az élelmiszeripar és mezőgazdaság hozzáadott értékének aránya a szakirodalom szerint általában kettő az egyhez, nálunk ez pont fordítva van, vagyis, míg Nyugat-Európában a termékek feldolgozása dominál, addig hazánkban a nyerstermékek előállítása kap nagyobb súlyt, a feldolgozás inkább külföldön történik. Ennek nyomán egyre kevesebb ember tud megélni az agráriumból.
Sajnos az utóbbi években hazánknak jutott EU-források sem segítettek sokat e folyamat megfordításában vagy akárcsak lelassításában, és ahogy azt az Új Magyarország vidékfejlesztési program független értékelésében olvasni lehet, a támogatások révén nemigen nőtt a foglalkoztatás a vidéki térségekben.
A vidék egyik legnagyobb problémája a helyi gazdaság leépülése, a helyi termékek előállításának visszaszorulása, esetenként megszűnése volt. Ma az az abszurd helyzet állt elő, hogy a vidéki lakosság jelentős része alkalmi munkából vagy segélyből él, és csekélyke jövedelméből a külföldi tulajdonban lévő áruházláncokban szerzi be az „élelmiszernek látszó tárgyakat”, s a városi lakosok is hiába keresik a boltokban az ízletes hazai termékeket.
Ez azonban nem lett volna elkerülhetetlen. A nálunk rosszabb mezőgazdasági adottságú Ausztriában az értelmes adózási és támogatási rendszer következtében sikerült megőrizni a vidék mezőgazdasági jellegét, megtartották a helyi piacokat és a minőségi helyi termékeket előállító kis családi gazdaságokat, feldolgozóüzemeket. Ez a vidéki lakosság számára munkahelyeket és jelentős jövedelmeket jelent.
Nemrég hazai turisztikai vállalkozókkal Ausztriában jártam, és az ottani turizmus sikerének titkait igyekeztünk megfejteni. Legnagyobb meglepetésünkre az osztrák szakemberek elsősorban a helyi termékeket előállító kis üzemekbe és helyi termékeket árusító kis szövetkezeti boltokba kalauzoltak el minket, és csak másod-harmadsorban mutattak be panziókat és szállodákat. Ausztriában a turizmus ugyanis nagyrészt a minőségi helyi termékekre épül, ezeket a termékeket szolgálják fel a helyi panziókban, ezeket lehet megvásárolni a helyi üzletekben, és a turistáknak ajánlott tematikus utak is e termékek köré épülnek fel.
Látni kell azonban, hogy az osztrák adózási, élelmiszer-biztonsági, boltnyitási stb. szabályozás sokkal inkább segíti a helyi termelőket, mint a magyar szabályozás. Míg idehaza az elmúlt években az Európa Unió legszigorúbb előírásait kényszerítettük a helyi termékeket előállító és forgalmazó kistermelőkre és kiskereskedőkre, addig Ausztriában ésszel és megfontoltan, a helyi termelők és kereskedők érdekeit szem előtt tartva vették át az EU-szabályokat és ajánlásokat.
Nyugat-Európa legtöbb országában a helyi, minőségi termékek virágkorát látjuk. A helyi termékek jobb ízét, magasabb beltartalmi értékét vagy egyszerűen csak különlegességét a fogyasztók tőlünk nyugatabbra elismerik a magasabb árakban is, a kormányok pedig alacsonyabb nyereség- és forgalmi adókkal, egyszerűsített engedélyeztetési és adminisztrációs szabályok előírásával, sok esetben vissza nem térítendő támogatások nyújtásával ösztönzik.
Hazánkban a turizmuson és vendéglátások belül éppúgy meglenne a helyi termékek helye, mint Ausztriában, csak éppen ezek a termékek lassan eltűnnek a magyar vidékről. Hogy ez a folyamat megálljon, mindenképpen szükséges az adózási és szabályozási környezet megváltoztatása is.
Amikor egy vállalkozó barátomat megkérdeztem, mi kellene ahhoz, hogy ő is belevágjon a helyi termékek előállításába és értékesítésébe, csak annyit mondott, hogy a siker adott lenne, ha követnénk az osztrák példát, és kedvezőbb szabályozást alkalmaznánk a helyi termelőkre és termékekre. És ha még pályázati források is segítenék ezt a tevékenységet, akkor föléledne és új munkahelyeket teremtene a vidéki gazdaság.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.