Messze még a fegyverliberalizáció

A kormány jogalkotási menetrendje alapján 2011 végéig kell megalkotni a fegyvertartási szabályok esetleges módosításához kapcsolódó törvényi változásokat – mondta lapunknak a kabinet egyik tagja. A politikus egyben cáfolta azokat a híreket, amelyek arról szóltak, hogy akár már az idén enyhébb szabályozás léphet életbe. A Fidesz álláspontja szerint az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséből nem következik egyenesen a fegyvertartási szabályok liberalizációja.

Szilágyi Richárd
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi hírek szerint a lazább háttérért lobbizók komplett jogszabályterve összességében jóval nagyobb kör számára tenné lehetővé a fegyvertartást. Az egykori Fegyverügyi Civil Bizottság tagjainak terve szerint kétféle módon lehetne önvédelmi fegyvert tartani: viselési engedéllyel vagy viselési engedély nélkül. Az utóbbi eset lényegében egy új kategória, az otthonvédelmi fegyver bevezetését jelentené, amelyet nem lehetne a lakáson kívül használni. A nyilvános helyen, közterületen való fegyverviseléshez feltétel lenne egy konfliktuskezelési tanfolyam elvégzése, ennek végén a fegyver- és jogismereti, pszichológiai és szituációs lövészeti vizsga. A vizsgán nemcsak a lövészetet értékelnék, de azt is firtatnák, mit tesz a vizsgázó, ha a támadónál kés vagy lőfegyver van, hogyan reagál, ha lopják a jószágot, ha kitör a kocsmai tömegverekedés vagy ha látja, hogy a postásra támadnak. Anynyiban viszont szigorítanák a hatályos szabályozást, hogy az önvédelmi lőfegyver tartásának jelenlegi 18 éves korhatárát 21 évre emelnék, de az életveszély bizonyításának követelményét eltörölnék.
– Valóban készült egy ilyen tervezet a Fidesz megbízásából – mondta a párt egyik vezető politikusa a Magyar Nemzetnek. Azonban hangsúlyozta, hogy ez csak egy lesz a több elképzelés közül. A fideszes politikus ugyanakkor elismerte, hogy a kormánypártnak jelenleg nincs konkrét szabályokat is tartalmazó tervezete. – Azt semmiképpen sem támogatjuk, hogy jóval nagyobb kör juthasson lőfegyverhez Magyarországon – tette hozzá. A Fidesz álláspontja szerint az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséből ugyanis nem következik egyenesen a fegyvertartási szabályok liberalizációja.
Orbán Viktor miniszterelnök korábban áttörésnek nevezte az ön- és a tulajdonvédelemhez való jog alkotmányos rangra emelését. – Sok szempontból lehet irigyelni Amerikát, a fegyvertartás ügyében azért én mértéktartóbb lennék – mondta egy interjúban. A kormányfő szerint ezt a kérdést a büntető törvénykönyvben kell végigvezetni, ami reményei szerint 2012. január 1-jére rendeződik. – A törvénynek azokat kell védenie, akik jogkövető polgárok. Igazságot és nem csak jogot kell szolgáltatni – ezt már Lázár János mondta az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséről két hete. A Fidesz frakcióvezetője veszélyesnek tartaná a fegyvertartási szabályok liberalizációját, de szerinte az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a magyar szabályok Európában a legszigorúbbak közé tartoznak.

Több mint százezer fegyver. Önvédelmi célra két darab rövid lőfegyver megszerzése, tartása engedélyezhető annak, aki nem áll kizáró rendelkezések hatálya alatt, a lőfegyver tartásához előírt egészségi alkalmasságát igazolja, külön jogszabály szerint a lőfegyver tartásához szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságát igazoló vizsgát tesz és a vizsgabizottság megítélése szerint a lőfegyver biztonságos kezelésére és használatára képes, valamint a lőfegyver, lőszer tárolásának rendeletben meghatározott feltételeivel rendelkezik. A vadász- és sportlőfegyverek tartásának szabályozása ettől eltér, de ezeket a fegyvereket – amennyiben tartójuk jogkövető – nem igazán használhatják önvédelemre, otthon csakis kitárazva, a lőszerektől külön, zárható kazettában, lemezszekrényben tarthatók. Lőfegyver tartására munkájukból fakadóan a személy- és vagyonőrök is kaphatnak engedélyt, ám ők csakis szolgálati idejük alatt hordhatják fegyverüket. Fegyvert egyébként az erről szóló törvény szerint csak 18 évesnél idősebb, cselekvőképes ember tarthat, aki büntetlen előéletű, és nem is folyik ellene büntetőeljárás. A törvény ideiglenesen korlátozza azoknak a fegyvertartását is, akik bizonyos szabálysértéseket követtek el. A szabálysértésről szóló határozat jogerőre emelkedése után két évig nem kaphat fegyvertartási engedélyt, aki például veszélyes fenyegetést vagy közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértést követett el. A rendőrség adatai szerint múlt év végén Magyarországon csaknem 129 ezer embernek volt fegyvertartási engedélye – és több mint 235 ezer fegyvere. Ezekből sportvadászati 152 ezer, sportlövészeti mintegy hétezer. Az önvédelmi fegyverek száma 57 ezer, ebből nyolcezer az éles lőfegyver. Nincs hivatalos statisztika az illegális fegyverekről, ám hozzáértők úgy becsülik, tízszer annyi lehet az országban, mint engedéllyel tartott. Tavaly 835 ízben jártak el lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.