Mol-érintettség a horvát vizsgálatban

Hírösszefoglaló
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piaci manipulációval vádolja a Molt a horvát pénzügyi felügyelet, amely szerint a vállalat ciprusi cégeken keresztül vásárolt részvényeket, a szlovák alvilág pedig pénzmosás miatt szerezte meg a horvát olajvállalat papírjait – közölte a Vecernji List horvát napilap weboldalán tegnap. Mint arról a távirati iroda beszámolt, a lap azt állítja, birtokába került a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) feljelentése, amelyet a bűncselekmények gyanúja miatt tett az ügyészségen. Ebből kiderül, hogy „az alvilághoz szorosan kötődő” szlovák állampolgár, Mario Hoffman ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A HANFA feltételezése szerint az ügylet pénzmosást szolgált. A HANFA szerint ugyancsak Ciprushoz köthető a részvényvásárlások magyar vonatkozása is: a lap szerint a felügyelet a Molt gyanítja annak hátterében, hogy New York-i székhelyű Convergex brókerház az elmúlt három hónapban több mint 161 ezer INA részvényt szerzett – ez a cég papírjainak 1,61 százaléka – 531 millió kuna (1 kuna 36,11 forint) értékben. A részvények három ciprusi bejegyzésű céghez kerültek, azonban a HANFA szerint az ügylet ezek pénzügyi erejét jelentősen meghaladja. A Mol célja az – véli a HANFA –, hogy az INA részvényeinek több mint ötven százalékát birtokolja. A horvát kormánynak és nyugdíjalapoknak jelenleg összesen 48,89 százalékos INA-részvényhányad van a birtokában, míg a Mol a Convergexszel, valamint az OTP, az Erste budapesti befektetési alapja és az ING Bank szintén magyarországi leánya együttesen 49,08 százalék tulajdonnal rendelkezik. A HANFA feltételezése szerint a magyarországi bankok is a Mol számára vásároltak a zágrábi tőzsdén. A horvát kormány eközben úgy döntött, hogy csak később, a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményének ismeretében módosítja a privatizációs törvényt. A cél az, hogy egy tulajdonos hoz se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb INA-részvényhányad.

Szabadáras benzin. Az egységes árak helyett szabad árképzés lép életbe a mai naptól a horvátországi benzinkutaknál. A jogszabály szerint a kiskereskedelmi árak nem lehetnek magasabbak annál az összegnél, amelyet a Gazdasági Minisztérium kéthetente meghatároz. A rendelet külön is nevesíti, hogy autópályán és a tengerparton túl is léphetik a maximált értéket. Horvátországban mostanáig a töltőállomások kötelesek voltak két hétig változatlanul tartani üzemanyagáraikat, ennek köszönhetően az egész országban szinte egységesek voltak a benzinkutak árai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.