Olvad az alapok vagyona

Több mint másfél éves gyarapodás után ismét olvadásnak indult a befektetési alapok vagyona. A szakértők szerint a visszaesés a nemzetközi piacok gyengélkedésével magyarázható. A nyugdíjpénztárak is elkezdték visszaváltani a jegyeiket.

Munkatársunktól
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz hónapos töretlen emelkedés után márciusban ismét csökkent a befektetési alapok vagyona – olvasható a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb elemzésében. A szakemberek szerint az állomány visszaesése mögött több világméretű gazdasági esemény kedvezőtlen hatása áll, ezek közé tartozik például a japán természeti katasztrófa és az euró romló megítélése. – További vagyoncsökkenést okozott, hogy közeleg a nyugdíjpénztári vagyon állami kézbe adásának határideje, ezért az intézményi befektetők elkezdték visszaváltani a befektetési jegyeket – magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.
A szövetség tagjai által kezelt befektetési alapokból márciusban 47,4 milliárd forintot vontak ki a befektetők, és az alapok vagyona a veszteségek hatására további 17,2 milliárd forinttal csökkent. A hónap végén a BAMOSZ tagjai 1,7 százalékos csökkenést követően,
3823 milliárd forintot kezeltek. A pénzpiaci alapok esetében márciusban sem csitult a visszaváltási hullám, így ezek vagyona 1,6 százalékkal csökkent. Közel 23 milliárd forint távozott az alapokból, de 1,3 milliárd forint hozam keletkezett, így a hónap végén a teljes vagyon 1354 milliárd forintra csökkent. Az ingatlanalapok népszerűsége hónapról hónapra mérséklődik, márciusban pedig megállt a vagyonuk gyarapodása. Ezek a termékek az év harmadik hónapjában 290 millió forint friss tőkét vonzottak, de 330 millió forint veszteség keletkezett rajtuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.