Pest talpig hófehérben

Cholnoky Győző
2011. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos hivatás a könyvtárosé. Szubsztanciáját legvilágosabban történeti megközelítéssel tárhatjuk fel: ez az írásbeliség kialakulásával egyidős foglalkozás, amelyben az állandóságot – a mezopotámiai agyagtábláktól az elektronikus adathordozón lévő szövegek megjelenéséig – a különféle dokumentumok és a bennük tárolt tudástartalmak gyűjtése, szelektálása, őrzése (custos), rendelkezésre bocsátása és mondhatni, az olvasó számára „fogyaszthatóvá tétele” jelenti. Míg azonban – nagyjából a könyvnyomtatás megjelenéséig – a custos maga nem őr volt egyszerűen, hanem tudós elmével bíró „írástudó”, addig a tudományok fejlődésével és a közműveltség terjedésével a könyvek száma rohamosan emelkedvén (és ez a könyvtárosság másik arca, a változásra való képesség) fokozatosan praktikus foglalkozás lett. És valljuk be, a többi diplomás foglalkozáshoz képest veszített a presztízséből is, vagy enyhébben fogalmazva: differenciálódott, mert a néhány igen nagy és értékes állományú bibliotékán kívül alig-alig találunk kutató elméket. E színtereken túlnyomórészt az olvasókat – hagyományos vagy korszerűbb módon – kiszolgáló szakemberek dolgoznak, és persze joggal van ez így, mert a könyvtár – éppúgy, mint az irodalom – az olvasókért van, kiszolgálásuk pedig végtelenül gyakorlati tevékenység.
Ugyanakkor a tudományosságot igénylő könyvtárosok kétféle kitörési lehetőséggel próbálkoztak, próbálkoznak: az egyik felfogás általános művelődéstörténeti kontextusban keresi a könyvtárosi tevékenység lényegét, illetve könyvtárosi stúdiumok (paleográfia, könyvtártörténet stb.) latba vetésével gyarapítja a történettudomány, irodalomtudomány, művészettörténet és más humán tudományok szellemi arzenálját. A másik csoport elsősorban a nyelvészet és informatika eszköztárával a bibliotékában tárolt hordozók szövegtartalmai, azok struktúrája, tudomány-rendszertani elhelyezkedése szempontjából.
Ennek a második csoportnak a legkiválóbb képviselőjétől, Horváth Tibortól kell most nehéz szívvel búcsút vennünk.
Több mint negyven esztendeje ismerem őt. Ezért és a lelki közelség jogán vállalkozom arra, hogy két szóval jellemezzem Horváth Tibor személyiségét, törekvéseit. Ezek pedig a világosság és a küzdelem. Az előbbi törekvését egyik kedves József Attila-versének (Eszmélet) szakaszával írhatom körül: „Én fölnéztem az est alól / az egek fogaskerekére – /csilló véletlen szálaiból / törvényt szőtt a mult szövőszéke / és megint fölnéztem az égre / álmaim gőzei alól / s láttam, a törvény szövedéke / mindíg fölfeslik valahol.” Vagy Pál apostol szavaival: „…Most ugyanis tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre. Most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, mint ahogy én is ismert vagyok.” Vitapartnereivel (voltak jó néhányan) szemben a legsúlyosabb riposztja ez volt: nem értem… Kérlelhetetlenül kitartó volt elvei mellett. Judíciuma volt rá, hogy egzakt megoldást keressen és találjon az információdömpingben való eligazodásra a természetes szövegek modellálása útján, mert bölcsész létére a természettudományi karon matematikai tanulmányokat is folytatott. És mindezt nemcsak világos, szikrázó okfejtéssel verbálisan tette egyetemi oktatóként az ELTE-n, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, az egri főiskolán, intézményvezetőként és egyesületi elnökként vagy akár családja, barátai körében. Hanem – rengeteg publikációja mellett – írásban is, így életműve betetőzéseként a Papp Istvánnal közösen szerkesztett monumentális ötkötetes könyvtároskézikönyv megalkotásával.
És hát a küzdelem. Ha élt közöttünk nehéz sorsú ember, ő igazán az volt kora gyermekkorától kezdve. Családja: szülei és két leánytestvére a Felvidékről kitelepítettek keserű kenyerét ette; kijutott neki még gyermekként mind a testi, mind a lelki megpróbáltatásokból a háború sodrában, és később is, az általa olyannyira tisztelt, fénylő, kristálytiszta 1956-os forradalom nyomán, hiszen nemzetőrmúltja miatt eltiltották a tanítástól, és kitüntetéses diplomája dacára csak Kovács Máté professzor segítő kezének köszönhető, hogy egyáltalán dolgozhatott egy szakszervezeti könyvtárban. De nemcsak történelmi léptékű drámai eseményekben tűnt ki kérlelhetetlenségével, hanem a hétköznapok küzdelmei során is az ostobasággal, az embertelenséggel és az igazságtalansággal szemben. Meggyőződésem, hogy terheit azért tudta mégis könnyedén, gyakorta tréfával elütve viselni, mert a Mindenható tehetséggel, humorral, emberszeretettel és jósággal ajándékozta meg. Szegénylegényként próbált szerencsét, és minden, amit sikerült elérnie, küzdelem árán tette, sohasem a saját érdekeitől vezérelve. Tette, amíg tehette. Toldozott-foldozott szíve 76 évet engedélyezett számára, mégis teljes, szép és sikeres életet élt. (Bár a hivatalos elismerésekből juthatott volna neki sokkal több is.) Fölépített egy világot, és ezt nagyon sokan tudták, értékelték, mert szerették, becsülték: családja, barátai, tanítványai, munkatársai. Régi barátként hadd csatlakozzam ehhez a hoszszú sorhoz!
Befejezésül: a küzdeni tudás nála hatalmas bátorsággal párosult. Tanú vagyok arra, hogy a pártállami rendszerben is vállalta ötvenhatos forradalmi szerepét – tette ezt gyakran egészséges humorral fűszerezve, mindannyiónk örömére. 1970-ben ifjoncként az ő révén kerültem az Országos Széchényi Könyvtár módszertani központjába, ahol kollégája lehettem. Tibor – első találkozásunk során! – egy kérdéssel fogadott: „Te is sittes vagy?” (Mármint ötvenhatos.) Ezért aztán – tiszta, szinte világító ősz hajára is emlékezve – Buda Ferenc Pesten esik a hó című versét idézem: „Pesten esik a hó / Keringve kavarogva / A Dunán a habokra / Lelkük-vesztett romokra / Kivert ablakszemekre / Kékszájú emberekre / Csepelre és a Gyárra / A moccanatlan Várra / Tépett szélű sebeken / Dacoló üzemeken / Aszfaltra száradt véren / Megül halottfehéren / Hordja a szél a földön / Viszi a szél az égen / Pesten esik a hó / Nyílt sebre friss kötésnek / Pest talpig hófehérben.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.