Röviden

MTI
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palesztin kereset
Kijev. Keresetet kíván benyújtani Izrael és Ukrajna ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán Veronika Abu Sziszi, annak a palesztin mérnöknek a felesége, aki februárban Ukrajnában tűnt el, majd Izraelben bukkant fel, ahol vádat emeltek ellene – jelentette tegnap a Kommerszant Ukraina című újság. Dirar Abu Sziszit azzal vádolják, hogy részt vett rakéták kifejlesztésében a terroristának minősített, Izraelt sorozatosan támadó Hamász szervezet részére. A Gázai övezet egyetlen erőművének mérnöke februárban egy Kijev és Harkiv (Harkov) között közlekedő vonatról tűnt el, és a családja azt állítja, hogy izraeli ügynökök rabolták el. (MTI)

Új fejezet Iránnal
Kairó. Egyiptom kész új fejezetet nyitni Iránnal való kapcsolatának történetében – idézte a sajtó Nabil al-Arabi egyiptomi külügyminisztert tegnap. Al-Arabi szerint az egyiptomi és iráni népnek igénye van a kapcsolatra, amelynek az állami szuverenitás kölcsönös tiszteletben tartásán, illetve
a belpolitikába való be nem avatkozás elvén kell nyugodnia. Az egyiptomi diplomácia vezetője Modzstaba Amani iráni tisztségviselővel való találkozóján nyilatkozott. (MTI)

Nem vezetheti bankját Junusz
Dakka. Elvesztette a jogi csatát a mikrohitelezés úttörőjének számító Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdász (képünkön): a bangladesi legfelső bíróság tegnap hozott döntése értelmében nem maradhat tovább az általa alapított Gramín Bank élén. Junusz azonnali elmozdítását a dél-ázsiai ország központi bankja kérte márciusban arra hivatkozva, hogy a 71 éves közgazdász már jóval túllépte a kötelező, 60 éves nyugdíjkorhatárt. Ezt a lépést a dakkai felső bíróság már jóváhagyta, így Junusz a legfelső bíróságnál fellebbezett az elbocsátásáról szóló döntés ellen. (MTI)

Ecuadori kitiltás
Quito. Az ecuadori kormány az Egyesült Államok quitói nagykövetét nemkívánatos személynek nyilvánította, és felszólította, hogy a lehető leghamarabb hagyja el a dél-amerikai országot egy, a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott diplomáciai sürgöny miatt. Heather Hodges nagykövet egy 2009. júliusi sürgönyben azt írta, hogy Rafael Correa elnök annak ellenére Jaime Aquilino Hortado tábornokot nevezte ki országos rendőrfőkapitánynak, hogy tudott annak korrupt ügyleteiről. Egyben azt javasolta, hogy vonják meg a tábornoktól amerikai vízumát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.