Segítség az adósok lakbéréhez

A bajba került adósok egy része lakhatási támogatást kap, ha eladja az ingatlanját. Mások kamattámogatásban részesülnek, ha megveszik a bedőlt lakásokat – derül ki a kabinet Brüsszelbe kiküldött konvergenciaprogramjából.

Munkatársainktól
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhíteni akar a kormány a devizahitelesek terhein, ezért határt szab az árfolyamok túlzott ingadozásának – erősítette meg korábban bejelentett szándékát a kabinet a Brüsszelbe elküldött konvergenciaprogramban. A dokumentumban az is szerepel, hogy a kormány hamarosan egy átfogó adósvédelmi csomagban állapodik meg a hazai pénzügyi szektor képviselőivel. A konvergenciaprogram nem tér ki arra, hogy milyen határok közé szorítaná a svájci frank árfolyamát a kormány, de lapunk információi szerint az alsó határ valahol 190 forint körül lenne, míg a felső limitet 200 forintnál húznák meg. Az árfolyamkedvezmény egyébként csak egy meghatározott ideig, lapunk információi szerint három–öt évig maradna érvényben.
A friss tervek között ugyanakkor az szerepel, hogy az állam lakhatási támogatást nyújt azoknak az adósoknak, akik maguk értékesítik az ingatlanjukat. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora segítségre számíthatnak a fizetésképtelen ügyfelek, de a HVG úgy értesült, hogy a kormány körülbelül két évig a lakbér zömét átvállalná az adósoktól. Amennyiben az eladott ingatlan ára nem fedezi a teljes tartozást, elképzelhető, hogy a bankok elengedik a fennmaradó részt, ha sikerül megegyezniük a szociálisan nehéz helyzetben lévő adóssal. Azt, hogy a ingatlanok megfelelő áron találjanak gazdára, az állam úgy segítené elő, hogy kamattámogatást adna a bedőlt lakást vásárló magánszemélyeknek.

Elmarad az árak zuhanása. Az ingatlanvásárlókat és -eladókat egyre jobban foglalkoztatja a kilakoltatási moratórium utáni időszak: ekkor egyes lakások várhatóan nyomott áron kerülhetnek a piacra, az ugyanakkor nem mindegy, hogy ilyen otthonok milyen számban és milyen áron lesznek megvásárolhatók. Kérdés az is, hogy mindez hogyan befolyásolja a már most is piacon lévő otthonok árát.
Azt, hogy a kilakoltatási moratórium lejártának milyen hatása lesz az ingatlanpiacra, jelen pillanatban csak sejteni lehet. – Ez azért van így, mert egyelőre még arról sincsenek pontos adataink, hogy várhatóan hány adós ingatlanja kerül a piacra, és nem tudjuk azt sem, hogy hány lakást árvereznek majd el a bankok. Az sem ismert, hogy hogyan zajlik majd a banki kényszerértékesítés, és kérdéses az is, hogy hány eladó dönt úgy, hogy saját maga adja el otthonát – mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője, aki szerint ahhoz, hogy a júliusi események árbefolyásoló hatását felmérhessük, először azt kell megvizsgálnunk, hogy adott településeken átlagosan hány lakáseladás és -vásárlás történik, és ehhez képest hány nyomott árú ingatlan kerül majd piacra. – Budapesten például az országos szinthez viszonyítva magas az adásvételek száma, amiből az következik, hogy a fővárosi árakra – más településekhez képest – várhatóan kisebb hatása lesz a moratórium lejártának. Ennek oka egyszerűen az, hogy a fővárosban a piac hamarabb felszívja az eladó lakásokat.
– Ez persze nem jelenti azt, hogy az eldugottabb falvakban komolyabb lenne az árlehajtó hatás – hangsúlyozza Déry Attila, hozzátéve, hogy ennek oka az, hogy azon településeken, amelyeken most is fagyos a piac, ott a moratóriumtól függetlenül is kevés az adásvétel – magyarul alig van piaci tapasztalat. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy az adásvételek alacsony száma miatt az árcsökkentő hatás sem érvényesül majd. A szakember szerint jelentős árzuhanást egyedül az olyan kis- és közepes vidéki városokban okozhat a kilakoltatási moratórium feloldása, ahol viszonylag kevés értékesítés történik, ami miatt a piac nem tudja gyorsan kipörgetni a nyomott árú ingatlanokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.