Surányi forintra váltaná a frankhiteleket

Forinthitelre váltaná a frankkölcsönöket egy Surányi György volt jegybankelnök nevével fémjelzett tanulmány. A felvázolt koncepció szerint a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékának a terhére lehetne kiszabadulni a frankadósság kötelékéből. A tanulmány állami kamattámogatás segítségével 30-40 százalékkal csökkentené a törlesztőrészleteket.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átláthatatlan hitelkamatok. A lakossági hitelek kamatozása továbbra sem elég átlátható, hiába léptek életbe szigorítások e téren az elmúlt hónapokban – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentéséből. A felügyelet szerint inkább a referenciakamathoz kötött kölcsönöket kellene előnyben részesíteniük a bankoknak, ezek esetében ugyanis a futamidő alatt nem változik az előre megállapított kamat, csupán a referenciakamat módosulása okozhatja a törlesztőrészletek elmozdulását. A felügyelet szerint a befektetésekkel kombinált betéti termékeknél sincs minden rendben, mivel fogyasztóvédelmi aggályokat vethet fel a termék jellemzőihez képest hiányos, nem kiegyensúlyozott tájékoztatás. A jelentés azt is megemlítette, a lakossági folyószámlák díjai szintén átláthatatlanok és nehezen hasonlíthatók össze egymással. Ez a körülmény a legjobb ajánlat kiválasztását is megnehezíti. A megfelelő tájékoztatás már csak azért is fontos lenne, mert a jegybank legutóbbi felmérése szerint a lakosság jelentős része kifejezetten tájékozatlan a pénzügyek terén. A pénzügyi termékek közötti választáskor például az ügyfelek kevesebb mint fele veti össze a szolgáltatók ajánlatait.


A devizahitelek forintkölcsönre váltásával és a havi törlesztőrészletek 30-40 százalékos csökkentésével kezelné a fizetésképtelen adósok problémáját az a többek között Surányi György volt jegybankelnök által jegyzett tanulmány, amely tegnap jelent meg az Fn.hu internetes portálon. Az írás szerint a devizahitelek többségének forintra váltását úgy lehetne megoldani, hogy a Svájci Nemzeti Bank jelentős mennyiségű svájci frankot adna el euróért cserébe a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). A szakemberek számítása szerint a jegybank devizatartalékának terhére vásárolna frankot 12 milliárd euróért. Ezért az összegért 15-17 milliárd forintnyi frankot lehetne venni. A jegybank ezt a pénzt továbbadná a kereskedelmi bankoknak, amelyek ebből visszafizethetnék svájcifrank-alapú bankközi kölcsöneiket, így lehetővé válna, hogy az ügyfeleik tartozását forintosítsák. A bankrendszer így megszabadulhat a devizakölcsönök okozta kockázatoktól. A tanulmány szerzői emellett azt javasolják, hogy a bankok állítsák vissza az adósok havi törlesztőrészletét a válság előtti szintre, vagyis körülbelül 30-40 százalékkal csökkentsék azt. Ezt úgy lehetne megvalósítani, ha az állam kamattámogatást nyújtana a hitelekre, a bankok lehetővé tennék a futamidő meghosszabbítását és anyagilag is áldozatot vállalnának az ügyfelekért.
A forintra váltás az elképzelések szerint nem mindenkinek lenne kötelező. – Minden olyan banki ügyfélnek, aki törlesztési kötelezettségének nem tesz eleget és megfelel néhány, az anyagi helyzetre vonatkozó kritériumnak, kötelezővé kellene tenni az átváltást – áll a tanulmányban. Erre a lépésre a szakemberek szerint 200–210 forint közötti frankárfolyamon kellene sort keríteni. A fizetőképes devizahitelesek csak abban az esetben részesülhetnének az állami és a kereskedelmi banki kamattámogatásból, illetve a futamidő-hosszabbításból, ha ők is forintra váltják a kölcsönüket.
A devizahitelesek problémáinak enyhítésére egyébként több elképzelés is létezik. A kormány tervei között szerepel, hogy a svájci frank árfolyamát 190 és 200 forint közötti sávban tartanák, azaz a törlesztőrészletek kiszámításánál használt árfolyam nem lépheti át ezt a két határt. Ez a lépés lehetővé tenné, hogy az árfolyam-ingadozások kisebb befolyással legyenek az emberek pénztárcájára, és a fizetésképtelen adósok számának további növekedésének is elejét venné. Ez a javaslat egyébként nem mindenki tetszését nyerte el. Andreas Treichl, az osztrák Erste Group elnök-vezérigazgatója például kritizálta a kormány ezen lépését. Treichl kifejtette: nincs jó véleménnyel arról, ha az állam beavatkozik a magánszemélyek hitelszerződéseibe.
A bankszövetség nem ért egyet Surányi javaslatával – tudatták tegnap az MTI-vel. Ugyanakkor Nyers Rezső főtitkár egy háttérbeszélgetésen elmondta: a kormány a közeli napokban meghozza elvi döntését a jelzáloghitelesek megsegítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.