Szent Ferenc-rendi kolostor Szakolcán

Ludwig Emil
2011. 04. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E tizenegy éve folytatódó sorozatot azért neveztük el „Rejtőzködőnek”, mert nem az országosan ismert műemléki látnivalókra – székesegyházakra, híres templomokra, apátságokra – szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hanem az isten háta mögötti helyeken, apró falvakban és elfeledett városkákban megbújó értékes és szépséges templomokra, kolostorokra a mai Magyarországon és azon kívül. Szakolca – ez a Szlovákia és Csehország határán található egykori szabad királyi város – olyan gazdag egyházi (és világi) építészeti emlékekben, hogy ismertetésük három folytatást érdemelt a hetenkénti penzumból. Az Árpád-kori Szent György-körtemplom, a gótikus-reneszánsz Szent Mihály plébániai egyház és a mellette lévő Szent Anna-kápolna bemutatása után most a ferences barátok és más szerzetesrendek épületei, emlékei kerülnek sorra.
Nagy Lajos király 1372-ben adományozott szabadalmai nagyot lendítettek Szakolca fejlődésén: az árumegállító és vásártartási jog különösen sokat jelentett a magyar és a cseh–morva határ és az ősi kereskedőutak közelében fekvő szabad királyi városnak. A privilégiumokat sorra megerősítették királyaink: Luxemburgi Zsigmond 1435-ben, Hunyadi Mátyás 1464-ben, II. Ulászló 1493-ban és három Habsburg uralkodó 1603 és 1624 között. Ami azonban békében előny volt, a háborúban bajjal járt. Az Árpádok korában Henrik császár németjei, Ottokár király csehei ostromolták Szakolcát, a XV. században a husziták fosztogatták, Bocskai és Bethlen szabadságharcai, majd a kuruc-labanc háborúk idején mind a két fél sanyargatta, sarcolta a tehetős várost. 1639-ben tűzvész pusztította el a település egy részét, elhamvadt a levéltár és a plébánia, súlyos kár érte a Szent Mihály-templomot és sok más épületet.
A három házsor szegélyezte tágas piactérről észak felé nyíló Király (Královská) utca 2. számú háza helyén állt az a ház, amelyben a hagyomány szerint Béla herceg született 1108-ban. A gyermekként megvakított későbbi II. Béla király 1131-től 1141-ig uralkodott. Néhány házzal arrébb érdekes, szintén középkori eredetű saroképület vonja magára a figyelmet: ez volt az ispotály, az ifjabb Stibor vajda alapította 1431-ben. Később a városi szegények menhelyéül szolgált; Szent Erzsébet kápolnáját a XVII. században átépítették. Szemközt vele láthatjuk a franciskánusok tisztán gótikus templomát, mögötte a kolostor hatalmas tömbjével. 1467-ben fogtak az építéséhez, 1484-re készült el. Aki látta a Kolozsváron 1486-ban épült ferences templomot, tüstént eszébe jut annak a Farkas utcára néző támpilléres homlokzata, olyan feltűnő a köztük lévő hasonlóság. Pedig a távolság igencsak nagy – de akkor az országunk is az volt. Mindkét rendházukat Mátyás király bőkezű támogatásával építették a kolduló barátok. Könnyen lehet, hogy az itteni munkálatok végeztével felszabadult építőmesterek folytatták a kolozsvári építkezést – ez volt a gyakorlat a XV. század második felének páratlan konjunktúrája alatt. A városrésznyi területet elfoglaló szakolcai kolostor templomának támpilléres hajója és szentélye gótikus, harangtornya – a rend regulája szerint – a szentély oldalához kapcsolódik. A nyugati homlokzat előtt, a falhoz támasztva egy ritka szép, latin feliratos sírkő látható az 1400-as esztendők végéről; a rendházat és gazdasági épületet a XVII. században barokk stílusban átalakították, az utóbbiban jelenleg borászat, vendéglő és vinotéka működik.
A Fő tértől nyugatra található a jezsuiták egykori temploma. 1635 és 1641 között épült – Szelepcsényi György esztergomi érsek támogatásával – a Szentháromság tiszteletére, egy időben a győri (Széchenyi téri) jezsuita templommal. 1699-ben a karmelita szerzeté lett, később a piarista tanító rend birtokába került. Régi, barokk stílusú kolostora jelenleg is iskolaként működik. A közelében lévő pálos rendi templom a protestánsok régi egyháza helyén épült 1715-től tíz évig, homlokzatával a Lichard utca házsorába illesztve. Védőszentje a szerzet oltalmazója, Remete Szent Pál. Az evangélikusok klasszicista stílusú temploma 1797-ből származik, a kálvária szintén XVIII. század végi – és vége-hossza nem lenne a városban és a környékén látható emlékoszlopok, öreg szőlőhegyi kápolnák és útszéli emlékkeresztek sorolásának.
A kegyesrendiek gimnáziumában tanított az 1911–13-as években a jeles költő, Juhász Gyula; az iskolával szemközti reneszánsz palota falán – a szlovák és angol nyelvű bronztábla mellett – fehérmárvány lapon ez olvasható: „Ezen házban lakott gróf Gvadányi József magyar lovas generális és koszorús költőnk 1783-tól 1801-ig.” „Szakolcza jelentőségét ma sem vesztette el, jelenlegi megállapodása a nagy forgalmi verseny miatt remélhetőleg csak átmeneti jellegű, s kedvező fekvése új jövőt nyit meg számára” – olvashatjuk egy 1898-ban megjelent könyvben. A jövő más pályát tartogatott a városnak: a vasúti fővonalak elkerülték, az 1920-ban létrehozott utódállamban a cseh–szlovák belső határra került, az 1993-as szétválás után Szlovákia perifériáján ragadt. Áru- és utasforgalma, kereskedelme és ipara súlytalan, azonban lehet, hogy épp ebben rejlik a műemlék városka és a szőlőtermő vidék derűsebb jövője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.