Szlovákiai esély a jogbővítésre

Neszméri Sándor
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld jelzést adott a szlovák parlament a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításának. Tegnap lezárta az általános vitát, s a koalíciós képviselők támogatásával részletes vitára alkalmasnak tartotta a kormány által kidolgozott tervezetet. Kedden nem volt vita a módosító javaslatról, az ellenzék már csak egy ügyrendi javaslattal próbált zavart kelteni a koalíciós honatyák körében, amellyel a tervezet átdolgozását kezdeményezte, de a felvetést a parlament elutasította. A törvény sorsa azonban kérdéses, a koalíciós kereszténydemokraták és a liberális Szabadság és Szolidaritás párt képviselői is kifogásokat fogalmaztak meg az előterjesztéssel szemben, részben a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb 15 százalékra csökkentése ellen emeltek szót, részben – az ellenzéki pártok legfőbb kifogásait idézve – a szlovák többségi lakosság diszkriminálásának a veszélyeit vélik felfedezni a tervezetben. Ez utóbbi kifogást annak kapcsán fogalmazták meg, hogy nemcsak az önkormányzatok, hanem a helyi államigazgatás és más közigazgatási hivatalok is kötelesek lesznek garantálni az ügyintézést a kisebbség nyelvén, amennyiben ezt a polgár kéri, ezért úgy vélik, a kisebbség nyelvét nem beszélő szlovák alkalmazottak hátrányos helyzetbe kerülnek. Kormánypárti és ellenzéki szlovák politikusok egybehangzóan állították, a törvény nem idézhet elő olyan helyzetet, hogy bármely településen akár csak egy szlovák is olyan helyzetbe kerüljön, hogy „államnyelven nem tudja ügyét elintézni”, vagyis garantálni kell a többségi szlovák nyelv „elsőbbségét” mindenütt. Konkrét javaslatokat ugyan nem terjesztettek elő, és kifogásaik is inkább általánosak, feltételes módúak voltak, mégis azt hangoztatták, a zárószavazáson csak abban az esetben támogatják a jogszabályt, amennyiben módosító javaslataik bekerülnek a tervezetbe.
A Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt magyar képviselői nem látnak „bővebb mozgásteret” a javaslat módosítására. Mint sajtónyilatkozataikban hangsúlyozták, az előterjesztés csak minimális szinten tesz eleget az EBESZ és az Európa Tanács velencei bizottsága által megfogalmazott elvárásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.